Sastojci

1 kisela pavlaka
200 ml voda
100 ml ulja
1 kocka Alfa kvasca
1 kašičica šećera
3 kašičice soli
1 jaje
1 belance
1 kg brašna
Za premazivanje :
1 žumance
3 kašika jogurta
30 g susama
1 kašičica sjaja za torte
200 g margarina
1.Prvo napravite ukrase .Zamesite testo od gustina,vode,soli i brašna. Umesite glatko testo,razvijte oklagijom i modlicom po želji vadite ukrase. Poređajte na plato do upotrebe. Ja sam koristila modlicu u obliku srca i u obliku cvetića različitih veličina.
2.U odgovarajuću posudu stavite pavlaku, mlaku vodu,šećer i kockicu kvasca. Razmutite kvasac, dodajte 3 kašike brašna i ostavite 5 minuta da krene. U vanglu stavite jaje, belance, so, ulje i isipajte nadošli kvasac. Zamesite testo postepeno dodajući brašno. Umesite glatko testo i odmah ga podelite na tri dela a svaki deo na 6 loptica. Margarin zagrejte. Svaku lopticu rastanjite oklagijom i premažite margarinom. Poređajte jednu na drugu i svaku premazujete, sem zadnje. Razvijte veliki krug kao za kiflice i presecite testo na 8 delova. Na širem kraju zasecite testo nožem i smotajte kiflice pa celu kiflicu uviti kao podkovicu. Poređajte u šerpu gde će se peći i to je osnova pogače. Preko svakog dela staviti po nekoliko kašika margarina.
3.Drugi deo testa razviti u veliki krug. Točkićem preseći na uže trake celom dužinom na oko 1,5 cm debljine. Poređati po sredini šerpe. Premazati sa 3-4 kašika rastopljenog margarina.
4.Treći deo testa razviti isto u veliki krug, pa točkićem preseći kao za kiflice. Svaki deo testa zaseći po sredini da bi mogao onaj uži deo testa da se provuče dva puta kroz taj otvor. Poređati između točkića tako da vrh viri ka ivici šerpe. Ostatak margarina preliti preko cele pogače. Pustiti 10-ak minuta da krene pogača. Žumance umutiti sa jogurtom, četkicom premazati celu pogaču, posuti susamom i zlatnim prahom. Poređati ukrase za pogaču po želji. Peći na 200 C prvih 10 minuta a onda smanjiti temperaturu na 170 C i peći dok pogača ne porumeni i dok se ne odvoji od ivice šerpe.
5.Uživati u divnom ukusu. Prijatno !
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.