Sastojci

450 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
250 ml mleko
15 g alfa kvasca
1 ravna kašičica šećera
1/2 kašike alkoholnog sirćeta
1 žumance
2 belanceta
50 g margarina
1/2 kašičice so
1 kašika mleko
1 žumance
po potrebi susam
1.Margarin otopiti,a u zasebnoj šerpi zagrejati mleko.U odgovarajuću posudu sipati zagrejano mleko,dodati šećer,izmrvljen alfa kvasaci izmešati ručnom žicom za mućenje.Umešati 3 kašike brašna,dodati belanca i žumance,a zatim dodati otopljen margarin(malo margarina odvojiti sa strane).Zatim dodati sirće,prašak za pecivo i izmešati ručnom žicom za mućenje.Posoliti,dodati još malo brašna i izmešati.Na kraju postepeno dodavati svo brašno i testo mesiti rukom.U margarin odvojen sa strane umakati ruku,te premesiti testo.Preostali margarin usuti u ppsudu,premesiti testo i okrenuti na drugu stranu.Ostaviti da odstoji sat vtemena prekriveno čistom kuhinjskom krpom.
2.Na radnu površinu sipati malo ulja,ruke pouljiti,te testo izručiti na pouljenu radnu površinu.Testo podeliti na 8 delova.Svaki deo testa malo razvlačiti od sredone ka donjem delu,te spojiti i izvrteti na pouljenoj radnoj površini formirajući loptice.
3.Svaku lopticu od testa prvo rukom raširiti na pouljenoj radnoj površini,a zatim oklagiju premazati uljem,te razviti testo.Malo testa prebaciti i utapkati kako bi se zalepilo.
4.Urolti.Pleh obložiti pek-papirom i poređati pripremljene kifle.Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoje 40 minuta.Nakon 40 minuta uključiti rernu i zagrejati je 20 minuta na 200 stepeni.Viljuškom razmutiti 1 žumance sa 1 kašikom mleka i premazati kifle,te ih posuti susamom.Peći na 180 stepeni 30 minuta.
5.Gotove kifle izvaditi iz rerne i ostaviti ih da odstoje prekrivene čistom kuhinjskom krpom da se prohlade.
6.Kifle servirati i poslužiti.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Ovog proleća rešila sam da isprobam recep koji je deo turske kuhinje.Nisam se pokajala.Kifle su veoma mekane i fantastičnog su ukusa,te je zato ovo moj omiljeni prolećni recept.Obradujte svoju porodicu ovim predivnim pecivom.