Sastojci

600 g brašna
1 jaje
100 ml vruće vode
150 ml mleka
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
100 g margarina
4 kašika pavlake
1 jaje
par kašika ulja

Instrukcije

1.Umutimo kvasac sa vodom i šećerom i soli. Ostavimo da naraste 10-tak minuta. Onda dodamo ostale sastojke i umesimo meko elastišno testo. Ostavimo ga na toplom da naraste 3 h. Kada je naraslo podelimo ga na 5 delova. Uzmemo dva dela i razvučemo srednje debljine. Podelimo ga na 6 traka. Na svaku drugu traku stavljamo po malo margarina.
2.Spojimo po dve trake i uvijamo. To stavimo do ivica pleha obloženog pek papirom. Uzmemo druga dva dela testa, oba razvučemo da budu ista. Na jedno stavimo margarin pa preklopimo i razvučemo. Sečemo trouglove i ređamo kao na slici. Ide 3 puta po 3 trougla. Ali stavljamo tako da im ćoškovi idu na drugu stranu, naizmenično.
3.Ostatak testa razvučemo i modlom sečemo cvetiće. Treba nam 5 puta po 3 cveta. Cvetove spajamo margarinom i stavimo ih na 4 rupe između trouglova i u sredinu. Pokrijemo testo i ostavimo malo da naraste.
4.Umutimo jedno jaje sa pavlakom i uljem, premažemo dobro celu pogaču.
5.Stavimo da se peče na 200 stepeni. Pečemo dok dobro ne porumeni.