600 g brašna | |
1 jaje | |
100 ml vruće vode | |
150 ml mleka | |
1 kašičica šećera | |
1 kašičica soli | |
100 g margarina | |
4 kašika pavlake | |
1 jaje | |
par kašika ulja |
1. | Umutimo kvasac sa vodom i šećerom i soli. Ostavimo da naraste 10-tak minuta. Onda dodamo ostale sastojke i umesimo meko elastišno testo. Ostavimo ga na toplom da naraste 3 h. Kada je naraslo podelimo ga na 5 delova. Uzmemo dva dela i razvučemo srednje debljine. Podelimo ga na 6 traka. Na svaku drugu traku stavljamo po malo margarina. |
2. | Spojimo po dve trake i uvijamo. To stavimo do ivica pleha obloženog pek papirom. Uzmemo druga dva dela testa, oba razvučemo da budu ista. Na jedno stavimo margarin pa preklopimo i razvučemo. Sečemo trouglove i ređamo kao na slici. Ide 3 puta po 3 trougla. Ali stavljamo tako da im ćoškovi idu na drugu stranu, naizmenično. |
3. | Ostatak testa razvučemo i modlom sečemo cvetiće. Treba nam 5 puta po 3 cveta. Cvetove spajamo margarinom i stavimo ih na 4 rupe između trouglova i u sredinu. Pokrijemo testo i ostavimo malo da naraste. |
4. | Umutimo jedno jaje sa pavlakom i uljem, premažemo dobro celu pogaču. |
5. | Stavimo da se peče na 200 stepeni. Pečemo dok dobro ne porumeni. |