Sastojci

700g brašna
1 kocka kvasca
250ml mleka
150g putera
3 kašike ulja
1 kašičica sirćeta
1 čaša kiselog mleka
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
Malo susama
Malo maka
2 jajeta
1 Zumance za premaz
1.1. U toplo mleko izmrviti kocku kvasca i dodati šećer. Ostaviti kvasac sa strane da se aktivira.
2.2. U aktiviran kvasac, dodati dva jajeta, ulje, sirće, kiselo mleko i brašno i so. Brašno dodavati postepeno mešeći testo varjačom. Zatim na pobrašnjavljenoj površini umesiti jufku.
3.3. Testo prekriti folijom i ostaviti pola sata da odmori.
4.4. Nadošlo testo podeliti na pet jednakih jufki. Jufke je potrebno razvući na dimenzije tepsije u kojoj će se peći. Tepsiju premažemo uljem i stavimo pek papir. Razvučeno testo premazati puterom otopljenim na sobnoj temperaturi. Zatim rasklagijati sledeću jufku, preklopiti preko prve i ponovo premazati puterom. Ponoviti postupak sa ostalim jufkama. Testo će izgledati kao na slici.
5.5. Čašom formirati centar pogače. Nozem pogaču podeliti na 8 jednakih delova koje sečemo od ivice kruga. Svaki trougao uvrnuti. Donji deo zaseći i uvrnuti krajeve kao što je prikazano na fotografiji.
6.6. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Pogaču premažemo umućenim žumancetom i ukrasimo susamom i makom. Dok se rerne greje ostavimo pogaču da odmara.
7.7. Pogača se peče 45 minuta. Zatim je pečenu prekrijemo krpom da se malo ohladi.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Lisnata pogača je naše tradicionalno praznično jelo i bez nje je trpeza nezamisliva. Upotpunjuje naše praznike, ispunjava kuću mirisom, a srca toplinom. Puterasta i mekana pravi je klasik medju receptima.