Lisnata pogača je naše tradicionalno praznično jelo i bez nje je trpeza nezamisliva. Upotpunjuje naše praznike, ispunjava kuću mirisom, a srca toplinom. Puterasta i mekana pravi je klasik medju receptima.
700g brašna | |
1 kocka kvasca | |
250ml mleka | |
150g putera | |
3 kašike ulja | |
1 kašičica sirćeta | |
1 čaša kiselog mleka | |
1 kašičica soli | |
1 kašičica šećera | |
Malo susama | |
Malo maka | |
2 jajeta | |
1 Zumance za premaz | |
1. | 1. U toplo mleko izmrviti kocku kvasca i dodati šećer. Ostaviti kvasac sa strane da se aktivira. |
2. | 2. U aktiviran kvasac, dodati dva jajeta, ulje, sirće, kiselo mleko i brašno i so. Brašno dodavati postepeno mešeći testo varjačom. Zatim na pobrašnjavljenoj površini umesiti jufku. |
3. | 3. Testo prekriti folijom i ostaviti pola sata da odmori. |
4. | 4. Nadošlo testo podeliti na pet jednakih jufki. Jufke je potrebno razvući na dimenzije tepsije u kojoj će se peći. Tepsiju premažemo uljem i stavimo pek papir. Razvučeno testo premazati puterom otopljenim na sobnoj temperaturi. Zatim rasklagijati sledeću jufku, preklopiti preko prve i ponovo premazati puterom. Ponoviti postupak sa ostalim jufkama. Testo će izgledati kao na slici. |
5. | 5. Čašom formirati centar pogače. Nozem pogaču podeliti na 8 jednakih delova koje sečemo od ivice kruga. Svaki trougao uvrnuti. Donji deo zaseći i uvrnuti krajeve kao što je prikazano na fotografiji. |
6. | 6. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Pogaču premažemo umućenim žumancetom i ukrasimo susamom i makom. Dok se rerne greje ostavimo pogaču da odmara. |
7. | 7. Pogača se peče 45 minuta. Zatim je pečenu prekrijemo krpom da se malo ohladi. |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |