Svake godine pravim Uskršnji hleb ili pogaču koji su malo svečaniji i kvalitetniji po sastavu od običnog hleba. POTREBNE NAMIRNICE: – 1 kg brašna T-500 – – 1 kocka Alfa kvasca – 1 kesica praška za pecivo – 2 kašičice soli – 1 kašičica šećera – 2 komada jaja – 2 šolje jogurta – 1 šolja tople vode – 3+ 1 kašika maslinovog ulja – 50 g maslaca ili margarina sa ukusom maslaca – krupna morska so PRIPREMA: U odgovarajuću posudu sipati veći deo brašna i u sredini napraviti udubljenje u koje staviti izmrvljen kvasac, šećer i malo tople vode. Lagano promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. Dodajte jaja i ručno ih umešajte u testo. Sipajte jogurt, prašak za pecivo i promešajte pa dodajte maslinovo ulje. Uz pomoć miksera, nastavci za testo, umesiti testo uz dodavanje brašna ili tople vode u zavisnosti od testa sve dok ne dobijete kompaktnu loptu od testa koja se ne lepi. Testo namažite kašikom ulja. Pokrite providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostavite da se testo duplira, oko 2 sata. Nadošlo testo samo pritisnite da padne, bez mešenja. Testo rastanjite u pravogaonik koji namažite margarinom i urolajte. Rolat uvrtite u pletenicu i stavite u tepsiju. Namažite hleb sa malo ulja i pospite krupnom morskom solju. Ostavite da kisne dok se ne popuni kalup. Zagrejati rernu na 200°C i peći oko 30-40 minuta. Treba da porumeni i odvoji se od ivica kalupa. Pečen hleb izvaditi i pokriti da se prohladi. Iako je hleb, podseća na pogaču pa lomite rukom prilikom jela. Prijatno!

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.