Uskršnji venac
Sastojci
- Potrebno je za koru:
- 4 jajeta,4 kašika šećera,4 kašika čokolade u prahu,4 kašika ulja i 3 kašika brašna.
- Potrebno je za testo :
- 1 jaje,1 belance,100 gr šećera,80 ml ulja,kora od jednog limuna,1/2 kašičice soli, 1 vanilin šećer,1 kocka Alfa kvasca,2 dl mleka i 400 gr brašna.
- Za posipanje je potrebno :
- 4 kašika mlevenog keksa,50 gr suvog grožđa,sok od 1 limuna i 5 kašika đžema
Opis
- Kvasac razmutite sa mlekom,dodajte šećer , 1 kašiku brašna i pustite 5 minuta da krene kvasac.Za to vreme umutite mikserom jaja sa šećerom ,kao za tortu.Dodajte nadošli kvasac,vanilin šećer,izrendanu koru od limuna,so,ulje i sa brašnom zamesite testo.Ostavite ga da se udvosrtuči.
- Zatim umutite koru kao za tortu.U odgovarajućoj posudi staviti jaja i šećer i mikserom mutiti dok jaja ne postanu penasta.Dodati čokoladu u prahu,brašno i ulje.Lagano promešati i sipati u pleh koga ste obložili pek papirom.Peći na 200 C dok ne porumeni.Ostaviti da se ohladi.
- Ohlađenu koru seći modlicom željenog oblika.Za ovu priliku je najbolja modlica u obliku zeca.
- Nadošlo testo razviti oklagijom u veći krug,veći od kuglofa.Ne treba da bude mnogo tanko.Kuglof premazati margarinom i posuti bogato mlevenim keksom. Testo stavite preko kuglofa i nozem zaseći gde je vrh kuglofa, da testo može da prione na dno.Preko testa ređajte koru isečenu modlicom i njome napravite ceo krug.Svaki deo premazati đemom.Preko iscedite sok od limuna,pospite kašiku mlevenog keksa i nepravilno pobacajte suvo grožđe.Preostali deo testa vratiti u kuglof praveći faltice.Pustiti 10- minuta da krene i peći na 200 C dok ne porumeni. Uživajte u divnom ukusu.
Komentari