Vasilica 14.01. slavi se Mali Božić, odnosno Vasiljevdan i proslava Nove godine. Vasilica je ime dobila po svetom Vasiliju. Mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko, mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić! U Srbiji se kolači nazvani vasilice spremaju od kiselog ili lisnatog testa, a i jedni i drugi se prelivaju medom. Zamesite vasilicu izađite napolje i pogledajte u nebo. Potrebno je: 20g kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kg brašna, 1 kašičica soli, 500ml mlake vode i 50ml ulja. Priprema: Kvasac stavite da nadodje sa kašičicom šećera i brašna u malo mlake vode. Pomešajte ga sa brašnom, solju i vodom pa zamesite testo. Ostavite da naraste oko pola sata pa premesite. Ostavite još oko pola sata da odmara, podmažite i brašnom pospite tepsiju stavite testo i pecite na 220 stepeni oko 40 minuta, smanjite na 160 stepeni i pecite još oko 20 minuta.
Vasilica
Ocena
Loading...
Pošaljite komentar