Ova pogača se mesi u čast dece i njihovog praznika Vrbice, tj. Lazareve subote. Pošto je to praznik koji uvek pada u vreme velikog uskršnjeg posta, pogača je posna.
500 g brašna | |
250 ml mlake vode | |
100 ml ulja | |
20 g svežeg Alfa kvasca | |
1 kašičica šećera | |
1 kašičica soli | |
100 g posnog margarina | |
2 kašike posnog majoneza | |
1. | U malo mlake vode razmutiti kvasac sa šećerom i malo brašna. Ostaviti da odstoji oko 3- 4 minuta. Nadošlom kvascu dodati preostalu mlaku vodu i ulje. Sve promešati da se sjedini. |
2. | Zatim dodati trećinu pripremljenog brašna u koje je umešana so. Preostalo brašno dodavati postepeno. Potrebno je da testo bude mekše. Ostaviti ga oko sat vremena. |
3. | Nadošlo testo podeliti na jedan veći i jedan manji deo. Veći deo razviti u tanku pravougaonu koru. Premazati je margarinom, pa uviti u rolat. Rolat iseći na parčiće debljine oko centimetar. |
4. | Pripremiti tepsiju prečnika 30 cm. Isečene parčiće rolata ređati ukrug. |
5. | Preostali deo testa razviti u manju pravougaonu koru. Krajeve opseći da se dobije pravougaonik. Dobijeni pravougaonik sa jedne strane iseći na trakice. Zatim uviti u rolat počevši od strane sa koje nije isečen. |
6. | Dobijeni rolat spojiti u venčić, pa rasporediti oko poređanih parčića rolata. |
7. | Od dela koji je preostao formirati ružicu, pa je staviti u sredinu kako bi se popunio preostali prostor. |
8. | Ostaviti da pogača nadođe oko 10- ak minuta, pa je premazati posnim majonezom. |
9. | Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta. |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |