Sastojci

500 gr mekog brašna
2,5 dl mineralne vode
20 gr svežeg kvasca
50 ml ulja za testo
150 ml ulja za potapanje jufki
1 jaje za testo
1 jaje za premazivanje
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
300 gr tvrdog sira
300 gr spanaća
80 gr margarina
susam po ukusu
1.1.U dublju posudu sipati mlaku mineralnu vodu, pa dodati izmrvljeni kvasac, ulje, 1 jaje, šećer i so, pa rukom promešati.Postepeno dodavati brašno i mesiti dok se ne dobije elastično testo. Testo prekriti suvom krpom i ostaviti da nadođe. Nadošlo testo podeliti na 12 delova od kojih je potrebno oblikovati 12 jufkica. U tepsiju sipati 1,5 dl ulja,pa poslagati u nju oblikovane jufkice.Ostaviti ih da miruju 10 minuta, a potom ih okrenuti na drugu stranu.
2.2.Pripremiti odgovarajuću tepsiju.Tri jufke ocediti od ulja, pa rukama istanjiti i staviti jednu do druge da bi se prekrilo dno tepsije. Spanać kratko obariti pa sitno iseckati. Preko testa narendati tvrdi sir,rasporediti trećinu spanaća, te opet prekriti s tri istanjene jufke.Postupak filovanja ponoviti još dva puta.
3.3.Kada je pita filovana, bočne stranice presaviti prema sredini a potom i naspramne.
4.4.Presavijenu pitu okrenuti naopačke. Rukama pritiskati od sredine prema ivicama testa da bi se ono istanjilo i prekrilo tepsiju. Oblikovanu pitu premazati umućenim jajetom i posuti kockicama margarina i susamom. Ostaviti da odmori 10 minuta. Peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni dok ne porumeni.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.