Vlaška pita sa spanaćem

Objavljeno 21.01.2017. od Sonja Stevanović

Sastojci

  • 500 gr mekog brašna
  • 2,5 dl mineralne vode
  • 20 gr svežeg kvasca
  • 50 ml ulja za testo
  • 150 ml ulja za potapanje jufki
  • 1 jaje za testo
  • 1 jaje za premazivanje
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 300 gr tvrdog sira
  • 300 gr spanaća
  • 80 gr margarina
  • susam po ukusu

Opis

40'
30'
0
0
  • 1.U dublju posudu sipati mlaku mineralnu vodu, pa dodati izmrvljeni kvasac, ulje, 1 jaje, šećer i so, pa rukom promešati.Postepeno dodavati brašno i mesiti dok se ne dobije elastično testo. Testo prekriti suvom krpom i ostaviti da nadođe. Nadošlo testo podeliti na 12 delova od kojih je potrebno oblikovati 12 jufkica. U tepsiju sipati 1,5 dl ulja,pa poslagati u nju oblikovane jufkice.Ostaviti ih da miruju 10 minuta, a potom ih okrenuti na drugu stranu.
  • 2.Pripremiti odgovarajuću tepsiju.Tri jufke ocediti od ulja, pa rukama istanjiti i staviti jednu do druge da bi se prekrilo dno tepsije. Spanać kratko obariti pa sitno iseckati. Preko testa narendati tvrdi sir,rasporediti trećinu spanaća, te opet prekriti s tri istanjene jufke.Postupak filovanja ponoviti još dva puta.
  • 3.Kada je pita filovana, bočne stranice presaviti prema sredini a potom i naspramne.
  • 4.Presavijenu pitu okrenuti naopačke. Rukama pritiskati od sredine prema ivicama testa da bi se ono istanjilo i prekrilo tepsiju. Oblikovanu pitu premazati umućenim jajetom i posuti kockicama margarina i susamom. Ostaviti da odmori 10 minuta. Peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni dok ne porumeni.

Povezano

Komentari

UKRASNA POGAČA
Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam