Zavrzlame sa makom

Objavljeno 10.03.2021. od Verica Poznanovic

Sastojci

  • Testo: 500g brašna ,
  • malo soli
  • 1 kašika šećera
  • 21 g kvasca
  • 1 jaje
  • 200 ml t mlakog mleka
  • 100 ml ulja
  • Fil: 250g mlevenog maka,
  • 7 kašika šećera
  • 2 vanil-šećera
  • 150 ml vrelog mleka

Opis

90'
25'
0
0
  • Testo U mlako mleko dodati kvasac i šećer, promešati. Brašno pomešati sa solju, dodati ulje, i kvasac, pa zamesiti testo. Prekriti i ostaviti na toplom da naraste. Fil Pomešati mak, šećer, vanil-šećer pa preliti vrelim mlekom i dobro izmešati sastojke. Nadošlo testo premesiti i podeliti na dva jednaka dela. Jednu jufku rastanjiti oklagijom u četvrtasti oblik, na debljinu oko 2 mm. Polovinu površine premazati makom i preklopiti drugom polovinom i blago pritisnuti površinu da se testo i fil što bolje sastave. Pripremljeno testo iseći na tračice širine 2 cm i spiralno uviti sa oba kraja. Svaku od dobijenih spirala umotati u oblik puža. Isti postupak ponoviti i sa drugom jufkom. Dobijene pužiće slagati na pleh obložen papirom za pečenje, peći u ugrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta odnosno dok lepo ne porumene. Pečeno i prohlađeno pecivo posuti šećerom u prahu.

Bonus saveti

Moja prijateljica Ana, kumovala je nazivu ovog mog slatkog peciva sa makom. Za druženje sam napravila ove slatke kolutove sa makom... Kakvi kolutovi nije zvučno, zvaće se ZAVRZLAME SA MAKOM. I ostadoše moje, Anine Zavrzlame sa makom. I meni se više dopada naziv zavrzlame sa makom.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam