Sastojci

Testo: 500g brašna ,
malo soli
1 kašika šećera
21 g kvasca
1 jaje
200 ml t mlakog mleka
100 ml ulja
Fil: 250g mlevenog maka,
7 kašika šećera
2 vanil-šećera
150 ml vrelog mleka
1.Testo U mlako mleko dodati kvasac i šećer, promešati. Brašno pomešati sa solju, dodati ulje, i kvasac, pa zamesiti testo. Prekriti i ostaviti na toplom da naraste. Fil Pomešati mak, šećer, vanil-šećer pa preliti vrelim mlekom i dobro izmešati sastojke. Nadošlo testo premesiti i podeliti na dva jednaka dela. Jednu jufku rastanjiti oklagijom u četvrtasti oblik, na debljinu oko 2 mm. Polovinu površine premazati makom i preklopiti drugom polovinom i blago pritisnuti površinu da se testo i fil što bolje sastave. Pripremljeno testo iseći na tračice širine 2 cm i spiralno uviti sa oba kraja. Svaku od dobijenih spirala umotati u oblik puža. Isti postupak ponoviti i sa drugom jufkom. Dobijene pužiće slagati na pleh obložen papirom za pečenje, peći u ugrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta odnosno dok lepo ne porumene. Pečeno i prohlađeno pecivo posuti šećerom u prahu.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Moja prijateljica Ana, kumovala je nazivu ovog mog slatkog peciva sa makom. Za druženje sam napravila ove slatke kolutove sa makom… Kakvi kolutovi nije zvučno, zvaće se ZAVRZLAME SA MAKOM. I ostadoše moje, Anine Zavrzlame sa makom. I meni se više dopada naziv zavrzlame sa makom.