Moja prijateljica Ana, kumovala je nazivu ovog mog slatkog peciva sa makom. Za druženje sam napravila ove slatke kolutove sa makom… Kakvi kolutovi nije zvučno, zvaće se ZAVRZLAME SA MAKOM. I ostadoše moje, Anine Zavrzlame sa makom. I meni se više dopada naziv zavrzlame sa makom.
Testo: 500g brašna , | |
malo soli | |
1 kašika šećera | |
21 g kvasca | |
1 jaje | |
200 ml t mlakog mleka | |
100 ml ulja | |
Fil: 250g mlevenog maka, | |
7 kašika šećera | |
2 vanil-šećera | |
150 ml vrelog mleka | |
1. | Testo U mlako mleko dodati kvasac i šećer, promešati. Brašno pomešati sa solju, dodati ulje, i kvasac, pa zamesiti testo. Prekriti i ostaviti na toplom da naraste. Fil Pomešati mak, šećer, vanil-šećer pa preliti vrelim mlekom i dobro izmešati sastojke. Nadošlo testo premesiti i podeliti na dva jednaka dela. Jednu jufku rastanjiti oklagijom u četvrtasti oblik, na debljinu oko 2 mm. Polovinu površine premazati makom i preklopiti drugom polovinom i blago pritisnuti površinu da se testo i fil što bolje sastave. Pripremljeno testo iseći na tračice širine 2 cm i spiralno uviti sa oba kraja. Svaku od dobijenih spirala umotati u oblik puža. Isti postupak ponoviti i sa drugom jufkom. Dobijene pužiće slagati na pleh obložen papirom za pečenje, peći u ugrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta odnosno dok lepo ne porumene. Pečeno i prohlađeno pecivo posuti šećerom u prahu. |
2. | |
3. | |
4. | |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |