1 kg brašna T-400 | |
1 kocka Alfa kvasca | |
400 ml mleka ili vode | |
50 ml ulja | |
1 kašičica šećera | |
2 kašičice soli | |
1 jaje | |
zrna bibera za oči | |
1. | Otopiti kvasac u mleku sa šećerom. |
2. | Dodati veći deo brašna i ulje i zamesiti testo ručno ili mikserom, nastavci za testo. Testo treba da bude kompaktno i da se odvaja od posude. Zato po potrebi dodajte ili brašno ili vodu. |
3. | Testo namažite sa kašikom ulja i ostavite da odmara 10 minuta. |
4. | Testo podelite na loptice veličine većeg jajeta i oblikujte ih u jajasti oblik. |
5. | Makazama zasecite 2 puta uz testo da se dobiju uši. |
6. | Čačkalicom probušite prednji deo za oči i ubacite po 2 zrna bibera. |
7. | Zeke stavljajte u pleh obložen papirom za pečenje. |
8. | Premažite ih jajetom pomešanim sa malo ulja. |
9. | Nije potrebno da čekate da narastu jer testo već nadodje dok ih pravite. |
10. | Stavite da se peku u zagrejanu rernu na 200 C stepeni dok ne porumene, oko 20 minuta. |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |