900 gr brašna T-400 meko | |
1 svež kvasac ili 1 kesica suvog kvasca | |
1 kašičica šećera | |
2 kašičice sitne morske soli | |
4 + 1 komada jaja | |
1+1 kašika maslinovog ulja | |
450 ml mleka ili pola mleka a pola vode | |
125 gr putera ili margarina | |
1 kašika susama | |
1 kašika lana | |
1. | Pripremite okruglu tepsiju tako što će te da je obložite papirom za pečenje. |
2. | U dublju posudu sipati 800 gr brašna, morsku so, šećer i kvasac, ako je suvi kvasac direktno u brašno a ako je svež prvo ga otopite u malo mleka sa šećerom. |
3. | Sve promešajte dodajte 2 jaja, kašiku ulja i šolju toplog mleka. Kašikom promešajte pa dodajte i druga 2jaja i još jednu šolju mleka ili vode. |
4. | Nastavite da mesite ručno ili mikserom, nastavci za testo, Ako je potrebno dodajte još tečnosti ili brašna jer testo treba da bude kompaktno, ni previše meko a ni tvrdo, već da se odvaja od ivica posude. Prelijte umešeno testo kašikom ulja, pokrite plastičnom folijom ili kuhinjskom krpom i ostavite da se testo duplira. |
5. | Nadošlo testo samo malo kašikom pritisnite da padne i podelite na 2 dela i prebacite na pobrašnjenu radnu površinu. |
6. | Testo ne mesite već ga rukom razvucite u pravougaonik. Preko stavite deo putera isečen na listiće, pospite sa malo brašna i urolajte kao štrudlu. Malo rukom pritisnite da se dobije deblji pravougaonik. Isecite testo na 7 trouglova. Testo koje je ostalo ostavite sa strane jer će vam trebati za ružice. |
7. | Sada trouglove složite u tepsiju u krug sa razmacima. |
8. | Od drugog dela testa isto razvucite pravougaonik, stavite ostatak putera, presavijte i još malo razvucite i isecite na 7 traka. Trake presavijte na pola i uvijajte ih sa obe strane da se dobiju spiralice. Spiralice stavite izmedju svakog trougla. |
9. | Testo koje vam je ostalo iskoristite da napravite 3 ruže. Izvaljajte testo i podelite na tri dela. Svaki deo razvucite u pravougaonik 10x3 cm i urolajte. Ružice stavite na sredinu pogače i malo tupom stranom noža pritisnite u sredinu da bi se razcvetale. Na mesto koje je prazno zabodite malu čašu. |
10. | Pogaču namažite razmućenim jajetom sa malo ulja, pospite naizmenično trouglove susamom i lanom i ostavite da se testo duplira, oko sat vremena. |
11. | Zagrejte rernu na 200 C stepeni i stavite pogaču da se peče dok ne porumeni, oko 20 do 30 minuta. |
12. | Pečenu pogaču izvadite iz rerne, odstranite čašicu, pokrite i ostavite da se prohladi. |
13. | U udubljenje koje je ostalo na sredini pogače stavite već ofarbano jaje. |
14. | Poslužite pogaču lomeći je na komade. |
15. | Prijatno! |