Buhtle ili saće
Sastojci
- POTREBNE NAMIRNICE:
- - 1 kesica suvog kvasca (25 g svežeg)
- - 500 g brašna za dizana testa
- - Prstohvat soli
- - 60 g šećera
- - 2,5 dl mleka
- - 2 komada jaja
- - 80 g +20 g + 20 g margarina
- - 1 komad limuna (rendana kora)
- - šećer u prahu za posipanje
Opis
- U dublju posudu stavite brašno, kvasac, so, šećer, limunovu koricu i sve promešajte. Posebno pomešajte mleko, rastopljen margarin i umućena jaja. Dodajte mokre sastojke suvim i sve dobro izradite rukama ili mikserom nastvcima za testo.
- Posudu pokrite kuhinjskom krpom i ostavite na toplo mesto da se testo duplira.
- Ovaj postupak zavisi od toplote prostorije ili mesta gde ste ostavili testo, otprilike oko 60 minuta.
- Uskislo testo lagano premesite.
- Da bi buhtle bile sve iste napravite deblji valjak koji isecite na komadiće iste širine. Svaki komad u ruci malo razvucite, dodajte malo džema i stisnite krajeve da džem nebi cureo tokom pečenja.
- Buhtle slažite u okruglu vatrostalnu posudu koju ste prethodno namazali rastopljenim margarinom ili uljem, tako da sastav bude odozdo.
- Kada ih sve složite namažite ih rastopljenim margarinom i ostavite da se odmore i nadodju još NEKIH 10 minuta.
- Za to vreme ugrejte rerun na 200C stepeni.
- Stavite buhtle da se peku. Kada porumene smanjite temperature na 180C stepeni i dopecite testo. Buhtle su gotove kada se testo odvoji od posude, za nekih 50 minuta.
- Izvadite ih iz rerne, poprskajte sa malo hladne vode, pokrite kuhinjskom krpom i ostavite da se prohlade.
- Prohladjene buhtle odvojite po sastavu, pospite prah šećerom i poslužite.
Bonus saveti
Ako koristite svež kvasac prvo ga izdrobite u brašno.
Komentari