GIBANICA OD KISELOG TESTA
Sastojci
- Za testo:
- - 400 g brašna T-400
- - ½ kocke kvasca ili kesica suvog kvasca
- - 2 dcl mleka ili vode
- - 1 kašičica soli
- - 1 kašičica šećera
- - 2 kašike ulja
- Za fil:
- - 4 komada jaja
- - 400 g sira
- - ½ dcl ulja
- - so po potrebi
- - susam
Opis
- U dublju posudu stavite kvasac, pola toplog mleka, šećer i par kašika brašna. Promešajte varjačom i ostavite da kvasac nadodje.
- Dodajte ostatak brašna, mleka i so i sve varjačom dobro umutite. Testo treba da bude malo redje. Ako je potrebno dodajte još malo mleka. Na kraju umešajte ulje.
- Posebno umutite jaja, sir, ulje i so u gustu smesu.
- Tepsiju u kojoj će te da pečete gibanicu obložite papirom za pečenje. Stavite polovinu testa i razvucite ga viljuškom po tepsiji.
- Nanesite celu količinu fila i poravnajte.
- Sada stavite drugi deo testa o poravnajte ga preko fila od sira.
- U posudu u kojoj je bio fil od sira dodajte 2 kašike ulja, promešajte i četkicom namažite gibanicu odozgo.
- Pospite susamom.
- Gibanicu isecite na kocke i ostavite da nadodje duplo a za to vreme zagrejte rernu na 200C stepeni.
- Stavite gibanicu da se peče. Kada porumeni i odvoji se od ivica tepsije pečena je. To je možda nekih 40 minuta ali procenite sami u zavisnosti od vaše rerne.
- Pečenu gibanicu izvadite iz rerne i tepsije zajedno sa papirom. Papir odvojite ali neka gibanica ostane na papiru.
- Pokrite salvetom i ostavite da se prohladi.
- Toplu gibanicu secite po rezovima koji su napravljeni na piti pre pečenja i poslužite.
Komentari