Pletenica od testa
Sastojci
- 600 gr. brašna
- 1 kvasac
- 3 dl mleka
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika soli
- 1 jaje
- 150gr. margarina
- Sastojci za fil:
- 400gr. mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 2 kašike paradajz pirea
- 1 jaje
- 5 kašika zejtina
- so i začini po ukusu
Opis
- U 3dl mlakog mleka staviti kvasac, so, šećer i malo brašna. Čekati da nadođe. U drugu posudu staviti jaje, ostatak brašna , margarin i polako sipati mleko s kvascem. Dobro umesiti testo, raditi ga sve dok ne prestane da se lepi na prste. Ostaviti ga da nadođe. Crni luk iseckati, malo propržiti i dodati mleveno meso. Dinstati ga uz povremeno dodavanje vode. Pri kraju dodati paradajz pire, so i začine po ukusu. Nadošlo testo premesiti i razvući oklagijom u pravougaonik debljine 0.5 cm.
- Bočne strane testa zaseći prema unutra na trake širine 1.5cm tako da u sredini ostane dovoljno prostora za punjenje. Spoljne trake sa obe strane pravougaonika preklopiti ka unutra da fil ne bi iscurio. U sredini naneti fil od mesa, a zatim zasečene trake isplesti. Urađenu pletenicu premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 °C dok ne porumeni, oko 15min. Vreme pripreme je oko 60min. cena jela 300din.
Bonus saveti
i ukus i izgled je glavna karakteristika
Komentari