Praznični keksićiu
Sastojci
- 250 gr putera
- 200 gr šećera
- 2 žumanceta i jedno celo jaje
- 50 gr slatke pavlake
- 1 prašak za pecivo
- 2 kesice vanilin sećera
- 250 gr šećera u prahu
- 2 belanceta
- 2 kasike limunovog soka
Opis
- Umutiti maslac sobne temperature sa šećerom, jajima, slatkom pavlakom , dodati vanil šećer, a zatim i prašak za pecivo, pimešano sa brašnom.
- Zamešeno testo podeliti na pola, pa svaku polovinu umotati u providnu foliju i ostaviti u frizider minimum 60 minuta
- Nakon toga, izvaditi jednu polovinu testa, rastanjiti oklagijom na 5-7 milimetara i modlama različitih oblika vaditi keks .
- Poredjati u pleh obložen pek papirom i peći 10 minuta na 160-170 stepeni. Keksići treba da ostanu svetli
- Isto uraditi sa drugom polovinom testa
- Glazura za šaranje: 2 belanca, 250 gr šećera u prahu dobro umutiti, dodati 2 kašike soka od limuna pa mutiti još malo.
- Odvojiti po 2 kašike bele glazure u dve manje činijice i u jednu umešati crvenu, a u drugu zelenu prehrambenu boju
- Malom kasikom staviti malo crvene, kao i malo zelene glazuree u belu glazuru i čačkalicom je je umešati, praveći "osmice" i krugove da se sve tri boje pomalo preklope..
- Umakati keksice sa jedne strane u glazuru i ostaviti da se suše. Šara treba da bude "mermerna", da se sve tri boje prelivaju. Postupak dosipanja crvene i zelene glazure ponavljati posle 2-3 keksa.
- Na kraju, preostalu zelenu i crvenu glazuru sipati u kese, odseći vrh i šarati preostale keksiće.
Bonus saveti
Keksići sa glazurom treba da se suše najmanje 12 sati
Komentari