Slatke kifle
Sastojci
- 1 kg brašna,
- 3 dl mleka,
- 250 ml jogurta,
- 250 ml ulja,
- 1 kašika soli,
- 1 kašika šećera,
- 10 g kvasca
- 250 g margarina,
- 1 jaje
- eurokrem ili džem za punjenje,
- šećer u prahu za posipanje.
Opis
- U mlakom mleku razmrviti kvasac uz dodatak kašike šećera i brašna. Ostaviti ga da nadodje. Zatim pomešati polovinu brašna sa jegurtom i uljem, dodati so, preostalo mleko i nadošli kvasac.
- Zamesiti glatko teso postepeno dodajući preostalo brašno. Ostaviti testo 10 minuta da odstoji, pa oblikovati veknu i podeliti je na dva dela.
- Svaki deo podeliti na 7 delova, a potom svaki razviti oklagijom i premazati kockom margarina. Ređati ih jedan preko drugog (svaki premazati margarinom osim poslednjeg).
- Ponoviti postupak razvijanja, premazivanja i slaganja i sa ostalih 7 delova. Ostaviti da odstoji oko 20 minuta, a zatim razviti i iseći na trougliće, pa puniti dzemom ili eurokremom i uvijati kiflice.
- Krosane poređati u podmazan pleh i premazati ih umućenim jajetom. Ostaviti ih da odstoje još 60 minuta, pa peći u zagrajanoj rerni na 200 C dok ne porumene.
- Posoliti šećerom u prahu.
Komentari