Славски колач

Objavljeno 26.09.2017. od Ivan Kalajdzic

Opis

Уколико крсна слава пада у мрсан дан, славски колач може се месити са млеком, јајима и путером. Најпре се замеси квасац.тако што ћете у једну мануи посуду издробити 30 грама квасца, налити га млаким млеком, разбити грудвице, додати мало соли и толико брашна да се може направити ретко тесто. Шерпу с квасцем ставите на топло место.

Док квасац кисне, просејте 1,5 кг брашна, ставите га у суд за мешење

Колач може бити округао, у облику хлеба или у облику калупа у ком се меси, али важно је да се прекрсти и обавије венцем од уплетених плетеница. Најпре се преко целог колача ставља крст (од два ваљкаста комада теста стављена унакрст),
Украси колача не могу се правити од киселог теста, него се за ту сврху користи посно тесто, без јаја и млека, и од њега се праве украси. Ове украсе не треба премазивати јајетом, већ их треба оставити беле. Ти украси представљају жеље укућана: птице (голубови) представљају здравље и весеље (очи птица праве се обично од кима или бибера, тј. ким/бибер се забоде у тесто на месту где су очи птице), грозд означава жељу да род добро роди, цвеће (ружице) означава лепоту, чистоту, благи мирис душе и жељу да деца одрастају лепа и чиста као ружице, буренце – жељу да у кући свега има; ту је и чашица, затим књига итд. Ови украси стављају се у поља између кракова крста и довољно је да се у сваком од четири поља налази по један украс.

Најважнији украс славског колача је печат четвртастог облика са крстом у средини међу чијим је крацима натпис ИС ХС НИ КА (овај натпис на грчком значи Исус Христос побеђује). За утискивање овога знака постоји нарочити дрвени печат (обично се наслеђује с колена на колено и свака домаћица треба да га има, као и поскурицу). Посно тесто се растањи и у њега се утисне овај печат који се претходно замочи у брашно. Тај знак се ножем исече по ивици од осталог комада теста и ставља се на сваку поскурицу.

0
5

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam