Tradicionalni slavski kolač

Objavljeno 03.12.2021. od

Opis

Glavni sastojci:

♥️ Ljubav,
♥️ Sve zenske rukice iz porodice ukljucene i uz osmeh pocinjemo uz ostale sastojke:

1 kg mekog brašna TIP-400
500 ml mlake vode
malo ulja
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
20 g svežeg Alfa kvasca

Priprema:

Izmrvite kvasac, pa dodajte šećer i malo mlake vode. U veću posudu sipajte kvasac, ulje i vodu. Žicom umutite, pa postepeno dodajte brašno. Mešajte testo žicom da se sastojci sjedine a kada se zgusne mesite rukama. Kad sipate brašno dodajte so. Umesite glatko testo i pokrijte krpom i ostavite na toplom da naraste. Podelite testo na 6 (2 velika i 4 manja) delova. Zatim dublju šerpu za glavni kolač obložite pek papirom, a manju (tepsiju u nasem slucaju) možete podmazati uljem. Veći komad testa stavite u šerpu i malo rukama oblikujete, tako i drugi u tepsiju. Ostatak testa podelite na 4 jednaka dela kao što smo rekli. Sačekajte 2 minuta da malo odstoje jer će bolje da se oblikuje. 3 dela podelite opet na pola , a 4. se razvlači za crkveno „slovo“. Zatim od prvu polovinu jednog dela delimo opet na 3 dela i razvlačimo u valjkasti oblik i napravimo pletenicu za glavni kolač, pa za „pomagač“ koji će ići u centar jednog i drugog kolača oblikovano kružno. Druge 2 polovine testa delimo na 2 dela i opet pravimo valjkasti oblik i uplicemo po 2. Tu nazovi pletenicu stavite preko testa u šerpu po obodu, tako i u tepsiju. Od 3. dela testa pravimo manje valjuškice od kojih pravimo „pužiće“ i „golupčiće“ po 4 za oba kolača. A između tih ukrasa idu po 4 crkvena „slova“ napravljena tako sto smo 4.deo testa oklagijom rastanjili i u njega drvenim kalupom utisnuli crkvena „slova“ izrezali ih nožem u postavili na slavske kolače. Poprskajte malo vodom tako pripremljene kolače i sačekajte opet malo da odstoje i pokrijte krpom, pa premažite uljem pred samo ubacivanje u rernu. E onda, kolači idu u rernu šporeta na drva jer je to tradicionalno i najslađe, mama zna da podsei šporet na drva na 200°C oko 20 minuta, a posle smanji na 180°C. Peče se nekih 45 minuta. Izvadite kolač iz rerne i dok je topao premažite uljem za sjaj i ostavite da se ohladi..
Svaki kraj u Srbiji ima malo drugačiju tradiciju prenetu sa kolena na koleno oko mešenja kolača, ali svi slavimo krsnu slavu na isti način!
Živi i zdravi bili i dugo slavili! 🍷

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam