Ajvar pogača

Objavljeno 08.04.2022. od Verica Poznanovic

Sastojci

  • Za testo je potrebno :
  • 550 g brašna,
  • 120 g rastopljenog margarina,
  • 80 ml tople vode,
  • 1/2 kockice kvasca,
  • 1,5 kašičica soli,
  • 1 kašičica šećera i
  • 180 ml jogurta.
  • Za fil:
  • 100 g sitnog sira,
  • 100 g suhomesnatog (po izboru),
  • 1 žumance i
  • 10 kašika ajvara.
  • Za premazivanje:
  • 30 gotopljenog margarina.

Opis

50'
60'
0
0
  • U toploj vodi, sa dodatkom šećera i brašna podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, so, rastopljeni margarin, jogurt i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da naraste. Fil: Sir i žumance sjediniti. Suhomesnati proizvod sitno iseckati. Naraslo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i rastanjiti na oko 0,5cm. Testo razvući, premazati rastopljenim margarina i iseći na trake. Staviti prvu traku, sa premazanom stranom na gore, pa preko nje staviti drugu traku. Premazati mešavinom sira i jaja. Zatim ide treća traka (sve ih ređati jednu preko druge, sa premazanom stranom okrenutom na gore), pa četvrta. Sada premažemo ajvarom i stavimo iseckano suhomesnato. Malo pritisnemo rukom, da se meso zalepi za ajvar. Na kraju stavimo još dve preostale trake. Tako " naslaganu " traku testa podelimo na delove. Kalup za pečenje podmažemo i pospemo brašnom ili obložimo papirom za pečenje. Svako isečeno parče testa stavljamo u kalup uspravno. Celu pogaču premažemo žumancetom.. Ostavimo još malo da naraste Rernu zagrejemo na 200 stepeni i pečemo dok pogača lepo ne porumeni.

Bonus saveti

Jako je ukusna, nemojte je pojesti sami vi i vaši ukućani podelite je sa najboljijm komšijama

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam