
- 600 gr brašna T-500 | |
- 1 kesica suvog kvasca | |
- 1 kašičica šećera | |
- 1 kašičica soli | |
- 4,5 dcl svetene vode |
1. | U dublju posudu staviti veći deo brašno, suvi kvasac, šećer, so i uz postepeno dodavanje svetene vode zamesiti testo ili ručno ili mikserom, nastavci za testo. |
2. | Testo treba da se ne lepi i lako odvaja od posude. |
3. | Pospite sa malo brašna umešeno testo, pokrite i ostavite da kisne na toplom oko 30 minuta. |
4. | Uskislo testo premesiti i jedan veći deo odvojiti za sredinu hleba koji rastanjite u krug i stavite u sredinu posude u kojoj će se peći. |
5. | Od ostatka testa isplesti pletenicu koju stavite oko testa. |
6. | Napravite i dva tanja valjka od testa koja stavite preko hleba kroz sredinu u nakrst. |
7. | U delove izmedju krsta od testa napravite male loptice, koje predstavljaju ukućane. Broj loptica je jednak broju ukućana. |
8. | Rukom pravite mala zrna od testa i poslažite po hlebu kao zrna žita. |
9. | Napravite i pticu od testa tako što napravite mali valjčić koji provučete kao kada vezujete traku i podignite jedan kraj kao kljun. |
10. | Možete da pravite i druge oblike ako želite. |
11. | U sredinu hleba zabodite grančicu bosiljka. |
12. | Sada ostavite hleb da opet malo nadodje a za to vreme zagrejte rernu na 200C stepeni. |
13. | Hleb namažite vodom i stavite da se peče. |
14. | Kada porumeni hleb i uhvati koricu smanjite temperaturu na 180C stepeni i dopecite hleb. |
15. | Vreme pečenja zavisi od rerne a to je negde oko 40 minuta za manji hleb i oko 60 minuta za deblji i veći hleb. |