Sastojci

- 600 gr brašna T-500
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 4,5 dcl svetene vode

Instrukcije

1.U dublju posudu staviti veći deo brašno, suvi kvasac, šećer, so i uz postepeno dodavanje svetene vode zamesiti testo ili ručno ili mikserom, nastavci za testo.
2.Testo treba da se ne lepi i lako odvaja od posude.
3.Pospite sa malo brašna umešeno testo, pokrite i ostavite da kisne na toplom oko 30 minuta.
4.Uskislo testo premesiti i jedan veći deo odvojiti za sredinu hleba koji rastanjite u krug i stavite u sredinu posude u kojoj će se peći.
5.Od ostatka testa isplesti pletenicu koju stavite oko testa.
6.Napravite i dva tanja valjka od testa koja stavite preko hleba kroz sredinu u nakrst.
7.U delove izmedju krsta od testa napravite male loptice, koje predstavljaju ukućane. Broj loptica je jednak broju ukućana.
8.Rukom pravite mala zrna od testa i poslažite po hlebu kao zrna žita.
9.Napravite i pticu od testa tako što napravite mali valjčić koji provučete kao kada vezujete traku i podignite jedan kraj kao kljun.
10.Možete da pravite i druge oblike ako želite.
11.U sredinu hleba zabodite grančicu bosiljka.
12.Sada ostavite hleb da opet malo nadodje a za to vreme zagrejte rernu na 200C stepeni.
13.Hleb namažite vodom i stavite da se peče.
14.Kada porumeni hleb i uhvati koricu smanjite temperaturu na 180C stepeni i dopecite hleb.
15.Vreme pečenja zavisi od rerne a to je negde oko 40 minuta za manji hleb i oko 60 minuta za deblji i veći hleb.