Sastojci

Za testo:
300 gr VEGA brašna T-400 meko
100 g speltinog integralnog brašna
200 g VEGA kukuruznog žutog (može i belo) integralnog brašna
 1 kesica suvog kvasca ili 1/2 svežeg
 1 kašičica fruktoze u prahu
 1 kašičica sitne morske soli
 1 šolja (2dl) surutke ili 2 kašičice surutke u prahu
 2+1 kašike maslinovog ulja
 1,5 šolja tople vode
Za fil:
 250 g sira (sitnog ili u kriškama)
Za premazivanje:
1 kašičica kurkume u prahu
3 kašike surutke
1.U dublju posudu za mešenje stavite sve suve sastojke i promešajte da se pomešaju ravnomerno.
2.Sada dodajte tečne sastojke i sve umesite rukama ili mikserom, nastavci za testo. Testo treba da bude kompaktno, meko ali da se odvaja od posude. Zato prilikom mešenja ako je testo suvo dodajte još malo vode ili ako je previše vlažno i lepi se dodajte još malo integralnog kukuruznog brašna.
3.Testo premažite sa 1 kašikom ulja, pokrite providnom folijom ili kuhinjskom krpom i ostavite da se duplira.
4.Sada testo samo malo kašikom probodite da testo padne i kašikom vadite testo, provaljate rukama da napravite lopticu i odmah jopticu razvucite dlanom da dobijete duguljastu formu, koja je na jednom kraju malo šira.
5.Na širi kraj testa stavite kašičicu sira ili kocku ako je sir u komadu. Urolajte kiflicu i krajeve gurnite malo unutra, kao kod sarme, da fil ne bi cureo tokom pečenja.
6.Kiflice slažite, sa malim razmakom, u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
7.Napravite smesu za premazivanje od kurkume i surutke. Ako nemate surutku možete da upotrebite surutku u prahu rastvorenu u malo vode. Može i mleko ili obična voda.
8.Ovom smesom uz pomoć četkice namažite kiflice i pospite susamom.
9.Stavite na svaku kiflicu po listić putera.
10.Ostavite kiflice da se odmore dok rernu zagrejete na 200 C stepeni.
11.Stavite kiflice da se peku dok ne porumene.
12.Gotove kiflice izvadite iz rerne, pustite da se malo prohlade i poslužite.
13.Od ove količine testa se dobije 13 kiflica. Ako ste sujeverni pokušajte da izvučete 12 ili 14 kiflica.
14.Prijatno!
15.