Dobro jutro pogača

Sastojci

  • 600 grama brašna
  • 3 dl mleka
  • 2 komada jaja
  • 0,5 dl ulja
  • 1/2 parčeta kvasca
  • kašičica šećera
  • malo soli, po ukusu
  • 150 grama margarina za mazanje *Dobro jutro*
  • malo lanenog i susamovog semena za posipanje

Opis

45'
25'
0
0
  • 1.U mlako mleko dodajte šećer, jedno jaje i 1 belance, sve sjedinite, dodajte kvasac, otopite ga, pa dodajte ulje. Brašnu dodajte so, promešajte i pripremljenom masom sa kvascem zamesite testo. Prekrijte folijom i na toplom mestu ostavite petnaestak minuta da naraste.
  • 2.Naraslo testo premesite, podelite u pet jufkica. svaku razvijte što više možete i premažite margarinom. Zadnju ne premazujte. Razvijte, veliku koru i po sredini odsecite traku, kao na slici dobijenu traku umotajte kao rolat i stavite je na sredini pleha ili podmazane šerpe u kojoj ćete peći pogaču
  • 3.Od preostalog razvaljanog testa isecite 15 većih trouglova. Oblikujte od njih kiflice. Deset zrakasto rasporedite u šerpi, ostale pet presecite po sredini i njima popuniti praznine izmedju kifli, širi kraj okrenite prema stranici šerpe, kao na slici
  • Sredinu posuti lanenim semenom a ostatak susamom, ostaviti pogaču da malo naraste i peći je u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Posle desetak minuta, temperaturu smanjiti na 180 i peći još petnaestak minuta dok pogača porumeni.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam