Dobro jutro pogača
Sastojci
- 600 grama brašna
- 3 dl mleka
- 2 komada jaja
- 0,5 dl ulja
- 1/2 parčeta kvasca
- kašičica šećera
- malo soli, po ukusu
- 150 grama margarina za mazanje *Dobro jutro*
- malo lanenog i susamovog semena za posipanje
Opis
- 1.U mlako mleko dodajte šećer, jedno jaje i 1 belance, sve sjedinite, dodajte kvasac, otopite ga, pa dodajte ulje. Brašnu dodajte so, promešajte i pripremljenom masom sa kvascem zamesite testo. Prekrijte folijom i na toplom mestu ostavite petnaestak minuta da naraste.
- 2.Naraslo testo premesite, podelite u pet jufkica. svaku razvijte što više možete i premažite margarinom. Zadnju ne premazujte. Razvijte, veliku koru i po sredini odsecite traku, kao na slici dobijenu traku umotajte kao rolat i stavite je na sredini pleha ili podmazane šerpe u kojoj ćete peći pogaču
- 3.Od preostalog razvaljanog testa isecite 15 većih trouglova. Oblikujte od njih kiflice. Deset zrakasto rasporedite u šerpi, ostale pet presecite po sredini i njima popuniti praznine izmedju kifli, širi kraj okrenite prema stranici šerpe, kao na slici
- Sredinu posuti lanenim semenom a ostatak susamom, ostaviti pogaču da malo naraste i peći je u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Posle desetak minuta, temperaturu smanjiti na 180 i peći još petnaestak minuta dok pogača porumeni.
Komentari