600 grama brašna | |
3 dl mleka | |
2 komada jaja | |
0,5 dl ulja | |
1/2 parčeta kvasca | |
kašičica šećera | |
malo soli, po ukusu | |
150 grama margarina za mazanje *Dobro jutro* | |
malo lanenog i susamovog semena za posipanje | |
1. | 1.U mlako mleko dodajte šećer, jedno jaje i 1 belance, sve sjedinite, dodajte kvasac, otopite ga, pa dodajte ulje. Brašnu dodajte so, promešajte i pripremljenom masom sa kvascem zamesite testo. Prekrijte folijom i na toplom mestu ostavite petnaestak minuta da naraste. |
2. | 2.Naraslo testo premesite, podelite u pet jufkica. svaku razvijte što više možete i premažite margarinom. Zadnju ne premazujte. Razvijte, veliku koru i po sredini odsecite traku, kao na slici dobijenu traku umotajte kao rolat i stavite je na sredini pleha ili podmazane šerpe u kojoj ćete peći pogaču |
3. | 3.Od preostalog razvaljanog testa isecite 15 većih trouglova. Oblikujte od njih kiflice. Deset zrakasto rasporedite u šerpi, ostale pet presecite po sredini i njima popuniti praznine izmedju kifli, širi kraj okrenite prema stranici šerpe, kao na slici |
4. | Sredinu posuti lanenim semenom a ostatak susamom, ostaviti pogaču da malo naraste i peći je u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Posle desetak minuta, temperaturu smanjiti na 180 i peći još petnaestak minuta dok pogača porumeni. |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |