Domaća sukana pita
Sastojci
- 500gr mekog brasna tip “400” + još malo za posipanje
- sasvim malo svežeg kvasca
- 2 kasikice soli
- 2 kasike ulja
- 350-400ml mlake vode
- 5 kašike masti
- Fil:
- ½ struka praziluk
- pola glavice kiselog kupusa
- 1 kašika mlevene paprika
- 200dl. ulja
- 300gr
Opis
- Od navedenih sastojaka umesiti mekše testo.Pokriti krpom i najlon kesom da se ne suši testo i ostaviti 10 min da odmara. . Kupus sitno iseckati. Prziti ga na ulju uz povremeno dodavanje vode. Pri kraju przenja dodati sitno naseckan praziluk i tucanu papriku. Kad se kupus ohladi dodati sira i dobro izmesati. Mast otopiti . Podeliti testo na 9 loptica a svaku lopticu malo rastanjiti , premazati otopljenom mašću i stavljati po tri loptice jednu preko druge. Zadnju jufku ne premazivati..Na nabrasnjeni radni sto i pomocu oklagije formiramo koru. Prvu koru stavljamo u tepsiju a krajeve prebacimo preko ivice tepsije poprskamo mešavinom masti i ulja.. Drugu koru rastanimo oklagijom i stavljamo u tepsiju, naboramo je i filujemo smesom od sira i kupusa, poprskamo mešavinom ulja i masti.... Postupak ponoviti i sa preostalim korama. Kad su sve kore gotove krajeve koje vise preko tepsije savijemo, poprskamo celu pitu i pečemo u zagrejanoj rerni na 250c. dok pita ne porumeni. Pečenu pitu prekriti stolnjakom i ostaviti da se prohladi. Prisustvo kupusa će brzo omekšati kore.
Bonus saveti
da bi se kore lepo sukle tj. razvlačile uvek stavim malo kvasca
Komentari