Domaća sukana pita

Objavljeno 11.02.2016. od Mesimo zajedno

Sastojci

  • 500gr mekog brasna tip “400” + još malo za posipanje
  • sasvim malo svežeg kvasca
  • 2 kasikice soli
  • 2 kasike ulja
  • 350-400ml mlake vode
  • 5 kašike masti
  • Fil:
  • ½ struka praziluk
  • pola glavice kiselog kupusa
  • 1 kašika mlevene paprika
  • 200dl. ulja
  • 300gr

Opis

50'
45'
0
0
  • Od navedenih sastojaka umesiti mekše testo.Pokriti krpom i najlon kesom da se ne suši testo i ostaviti 10 min da odmara. . Kupus sitno iseckati. Prziti ga na ulju uz povremeno dodavanje vode. Pri kraju przenja dodati sitno naseckan praziluk i tucanu papriku. Kad se kupus ohladi dodati sira i dobro izmesati. Mast otopiti . Podeliti testo na 9 loptica a svaku lopticu malo rastanjiti , premazati otopljenom mašću i stavljati po tri loptice jednu preko druge. Zadnju jufku ne premazivati..Na nabrasnjeni radni sto i pomocu oklagije formiramo koru. Prvu koru stavljamo u tepsiju a krajeve prebacimo preko ivice tepsije poprskamo mešavinom masti i ulja.. Drugu koru rastanimo oklagijom i stavljamo u tepsiju, naboramo je i filujemo smesom od sira i kupusa, poprskamo mešavinom ulja i masti.... Postupak ponoviti i sa preostalim korama. Kad su sve kore gotove krajeve koje vise preko tepsije savijemo, poprskamo celu pitu i pečemo u zagrejanoj rerni na 250c. dok pita ne porumeni. Pečenu pitu prekriti stolnjakom i ostaviti da se prohladi. Prisustvo kupusa će brzo omekšati kore.

Bonus saveti

da bi se kore lepo sukle tj. razvlačile uvek stavim malo kvasca

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam