Kajmak pita
Sastojci
- 600 g brašna
- 250 ml mleko
- 100 ml voda
- 2 jajeta
- 1 kašičica soli
- 25 g Alfa kvasca
- 50 g margarina
- 8 kašika kajmaka
- 250 g sira
Opis

- Za testo: U 100 ml mlakog mleka rastvoriti alfa kvasac,izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta. U dublju posusu usuti polovinu od ukupne količine brašna,dodati mlako mleko,nadošli kvasac,uliti mlaku vodu,dodati omekšali margarin,jaja,so i 3 kašike kajmaka i uz postepeno dodavanje preostale količine brašna zamesiti testo. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta.
- Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini,podeliti na dva dela formirajući loptice.
- Obe loptice od testa razviti oklagijom u veliki krug. U dublju posudu staviti sir,dodati 5 kašika kajmaka,izmešati,te dobijenom nadevom premazati obe kore.
- Urolati i staviti ih u pleh obložen pek-papirom. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje 30 minuta. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.
- Izvaditi pleh uz rerne,te pitu ostaviti da se prohladi. Pitu seći,servirati i poslužiti.
Bonus saveti
Svake godine sa nestrpljenjem očekujem proleće,jer tada dolazi moja sestra bliznakinja kod mene.Znam da joj je ovo omiljena pita,pa je rado pripremim i dočekam je sa pitom koja je veoma mekana i ukusna.Moja sestra živi u inostranstvu.Poslednje dve godine retko smo se viđale zbog opšte situacije.Uskoro stiže,a njena omiljena pita sačekaće je vruća na stolu.Zato je ovo moj omiljeni prolećni recept.
Komentari