Kajmak pita

Sastojci

  • 600 g brašna
  • 250 ml mleko
  • 100 ml voda
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica soli
  • 25 g Alfa kvasca
  • 50 g margarina
  • 8 kašika kajmaka
  • 250 g sira

Opis

90'
40'
0
0
  • Za testo: U 100 ml mlakog mleka rastvoriti alfa kvasac,izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta. U dublju posusu usuti polovinu od ukupne količine brašna,dodati mlako mleko,nadošli kvasac,uliti mlaku vodu,dodati omekšali margarin,jaja,so i 3 kašike kajmaka i uz postepeno dodavanje preostale količine brašna zamesiti testo. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta.
  • Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini,podeliti na dva dela formirajući loptice.
  • Obe loptice od testa razviti oklagijom u veliki krug. U dublju posudu staviti sir,dodati 5 kašika kajmaka,izmešati,te dobijenom nadevom premazati obe kore.
  • Urolati i staviti ih u pleh obložen pek-papirom. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje 30 minuta. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.
  • Izvaditi pleh uz rerne,te pitu ostaviti da se prohladi. Pitu seći,servirati i poslužiti.

Bonus saveti

Svake godine sa nestrpljenjem očekujem proleće,jer tada dolazi moja sestra bliznakinja kod mene.Znam da joj je ovo omiljena pita,pa je rado pripremim i dočekam je sa pitom koja je veoma mekana i ukusna.Moja sestra živi u inostranstvu.Poslednje dve godine retko smo se viđale zbog opšte situacije.Uskoro stiže,a njena omiljena pita sačekaće je vruća na stolu.Zato je ovo moj omiljeni prolećni recept.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam