Pospite gustin ispod testa za ukrase kako bi se lakše vadili i kako se ne bi zalepili.
1kg Danubius brašno tip 400 | |
50g gustina | |
1 kašičica soli | |
1 kašičica šećera | |
Pola kocke kvasca | |
3 jajeta i 1 žumance za premazivanje | |
100ml jogurta | |
400ml mleka | |
1. | Prvo zamesite 100g brašna sa 50g gustina i malo soli i malo hladne vode. Ostavite da testo odmori pola sata. |
2. | Zatim, zamesite testo za kolač. U razmućena jaja sipajte jogurt i 200ml mleka. U ostalih 200ml mlakog mleka razmutiti pola kocke kvasca i kašičicu šećera i kašičicu brašna. Kad nadođe sipati u prehodnu smesu, zatim 800g brašna i sve sjediniti. Ostaviti da naraste 30min. |
3. | Dok testo narasta, razmesiti testo za ukrase. Razvući oklagijom na debljimu od pola cm. Ukrase vaditi modlicama. |
4. | Kad testo narase, razmesiti ga i podeliti na pola. Jednu polovinu podeliti na jos pola. Zatim tu jednu četvrtinu rastanjiti za podlogu, a drugu četvrtinu razmesiti u lopticu i staviti u sredinu. Drugu polovinu podeliti na jedan veći i jedan manji deo. Oba dela podeliti na četvrtine. Ređati u krug redosledom veći-manji. |
5. | Premazati 1 žumancetom, pa ređati preko ukrase. |
6. | Peći na 180° 50min. |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |