Pogaca
Sastojci
- 1/2 kocka Vranje Kvasac
- 100 ml Mleka
- 2 komada jaja
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica so
- 600-650 g Brašna
- 50 g Margarina za premazivanje
- 1 žumanaca
Opis
- Rastopiti kvasac u mlakom mleku, dodati šećer, pa kad zapeni sipati u vanglicu. Dodati mlako jogurt, jaja i ulje. Dodavati brašno dok se ne dobije mekše glatko testo. Malo posoliti. Pokriti da odmori 30 minuta. Testo podeliti na dva dela veće i malo manje. To veće podeliti na 4 dela oblikovati lopte pa pokriti 5 minuta. Svaku loptu razvaljati u obliku tanjira premazati tanko sa maslacom i stavljati jednu preko druge. Zadnju ne treba mazati. Rukama malo pritisnuti, pa iseći na 8 trouglova. Pleh 22 cm obložiti pek papirom . ređati trouglove u krug pleha, jedan širi deo pa uži / uvrh / do ivice i tako redom naizmenično. Napraviti jedan valjak mamali pa iseći na osam delova i rukama oblikovati male loptice pa ubaciti izmedju trouglova do ivice pleha. Od drugog dela testa ostaviti vrlo mali deo loptice za sredinu i jedan manji deo za jednu.
Bonus saveti
Brzo I lako
Komentari