Proleće,priroda,roštilj,lepinje-eto razloga zašto je ovo moj omiljeni prolećni recept.Lepinje su veoma mekane i ukusne,te Vam ih toplo preporučujem.
360 g brašna | |
250 ml voda | |
1/2 kašičice šećera | |
1/2 kašičice so | |
16 g alfa kvasca | |
1 kašika ulje | |
1. | U odgovarajuću posudu uliti mlaku vodu,dodati izmrvljen alfa kvasac,šećer i izmeśati.Ostaviti da odstoji 15 minuta.Zatim dodati polovinu od ukupne količine brašna i mutiti mikserom(nastavkom za testo).Zatim dodati ostatak brašna,so i sve sjediniti mikserom(takođe koristiti nastavak za testo).Dodati ulje i rukom sjediniti sa testom.Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti 20 minuta da odstoji. |
2. | Nadošlo testo podeliti na 4 dela,te na pobrašnjenoj radnoj površini premesiti svaki deo formirajući loptice(jufke). |
3. | Pleh obložiti pek-papirom i poređati loptice od testa.Posuti ih brašnom,prekriti providnom orianhajućom folijom i ostaviti da odstoje 15 minuta. |
4. | Prstima rastanjiti loptice od testa,posuti ih brašnom,prekriti providnom prianjajućom folijom,te ostaviti da odstoje još 15 minuta.Peći u dobro zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15 minuta. |
5. | Gotove lepinje izvaditi iz rerne,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade. |
6. | Lepinje poslužiti. |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |