Mlečni hleb

Objavljeno 30.06.2016. od Kristina Gašpar

Sastojci

  • 500 g brašna tip 400
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice šećera
  • 2,5 dl mlakog mleka
  • 50 g omekšalog putera
  • 15 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica maslaca za premazivanje

Opis

50'
30'
0
0
  • U vanglici za mešenje razmutite kvasac, šećer i malo mleka. Postepeno sipajte mleko i brašno dok ne utrošite mleko i dok ne dobijete smesu gustine testa za palačinke. Ostavite je 15-tak minuta da se odmara.
  • Dodajte sve ostale sastojke i umesite glatko testo. Upakujte ga i ostavite da raste 15 minuta.
  • Premesite testo i sačekajte da duplo naraste. Sada oblikujte hleb.
  • Od testa možete da napravite dve rolnice i da ih upletete.(Dimenzije hleba odredite prema veličini modle.)Hleb premažite maslacem i ostavite da naraste.
  • Mlečni hleb pecite 30 minuta na 200 stepeni (u zagrejanoj rerni).Ukoliko se odlučite da hleb pečete u običnom plehu, veknica će više otići u širinu nego kada je u modli, pa će vreme pečenja biti kraće. Nije obavezno da napravite hleb od dve rolnice. Možete napraviti oblik koji želite.

Bonus saveti

Koristite "čačkalica test" kako biste proverili da li je hleb pečen.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam