Pogača cvet
Sastojci
- 700 gr brašna
- 250 ml mleka
- 125 ml ulja
- 2 jaja
- 1 kockica kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- Premaz- 100 gr rastopljenog margarina, 1 žumance, kašika mleka
Opis
- U mlako mleko staviti šećer i kvasac da nadođe. U nadošli kvasac dodati sve ostale sastojke pa sa brašnom zamesiti glatko testo. Pokriti ga krpom i ostaviti na toplom mestu 30 minuta da testo nadođe.
- Nadošlo testo premesiti i podeliti ga na pola, a onda od jedne polovine odseći jedan kraj. Najmanji deo ostaviti sa strane,jer će on biti središnji deo pogače. Najveću polovinu testa podeliti na pet jednakih delova. Svaki deo posebno razvući u krug sa oklagijom. Svaki krug (do petog koji se ne premazuje) premazati sa rastopljenim margarinom i slagati jedan na drugi, a peti razviti malo šire, staviti ga preko ostalih krugova i podviti ispod njih tako da se dobije pogača.
- Dobijenu pogaču pažljivo prebaciti u margarinom podmazanu i pobrašnjenu tepsiju (28 cm). Sa oštrim nožem iseći je na osam delova, ostavljajući po 1 cm od kraja pogače. Svaki deo posebno razlistati od sredine ka krajevima. Isti postupak ponoviti i sa drugom manjom polovinom testa, a onda je prebacite u sredinu. Takođe i nju isecite na osam delova vodeći računa o mestu sečenja,jer kad se latice razlistaju moraju da dođu između latica iz prvog reda. Najmanji deo testa oblikovati u kuglu i staviti je u sredinu tepsije.
- Umutiti žumanac sa mlekom,pa premazati pogaču. Pokriti pogaču i ostaviti da odstoji dok se rerna ne zagreje. Staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200°C. Posle 10 minuta sa papirom za pečenje pokriti pogaču a temperaturu smanjiti na 180°C i peći još 20 minuta. Nakon toga skloniti papir sa pogače i peći još 6-7 minuta. Pečenu pogaču izvaditi iz tepsije,pokriti je čistom krpom i ostaviti da se malo prohladi.
Bonus saveti
Pogaču po zelji mozete posuti susamom.
Mozda deluje teško, ali nije 😊
Preukusna i prelepa pogača koju rado pravim 😊
Komentari