Sastojci

460 gr brašna
175 ml mleka
75 ml grčkog jogurta
25 g svežeg kvasca
1/2 kesice praška za pecivo
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 jaje ( 1/2 jajeta u testo, druga polovina za premazivanje)
1 dcl ulja
Fil - 200 gr sira i 1/2 jajeta
1.Aktivirati kvasac u malo toplog mleka uz dodatak kašičice šećera. Brašno (400 g) prosejati sa praškom za pecivo. Jogurt treba da je sobne temperature. Za fil pomešati sir i polovinu jajeta. Sjediniti sve sastojke i zamesiti meko glatko testo. Po potrebi dodati ostatak brašna. Vanglu prekriti streč folijom i utopliti. Kada se testo duplira premesiti ga i podeliti na: 6x70 g (za pužiće), 12x60 g(oblikovati loptice), 1x50 g (za centar pužića), 6x7g ( male kuglice).
2.Prvih 6 loptica rastanjiti kao pravougaonik i točkićem zaseći na nekoliko mesta do pola. Filovati pripremljenim filom i uviti u kiflicu.
3.Na isti način napraviti i centralni pužić.Drugih 6 loptica napuniti filom pa zatvoriti. Tepsiju prečnika 28cm obložiti papirom za pečenje. U sredinu staviti najmanji pužić.Oko pužića staviti loptice pa uz rub tepsije jedan pužić, jednu lopticu. Između loptica i pužiča staviti najmanje loptice od 7 grama.
4.Pogaču pre pečenja premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Rernu uključiti na 200°C. Dok se ona ugreje taman će i pogača narasti. Peći je prvih deset minuta na 200°C, a zatim još 20-tak na 180°C.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Dostojna da se nađe na stolu za sve vrste slavlja.