Prolećna pogača

Sastojci

  • 460 gr brašna
  • 175 ml mleka
  • 75 ml grčkog jogurta
  • 25 g svežeg kvasca
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 jaje ( 1/2 jajeta u testo, druga polovina za premazivanje)
  • 1 dcl ulja
  • Fil - 200 gr sira i 1/2 jajeta

Opis

60'
20'
0
0
  • Aktivirati kvasac u malo toplog mleka uz dodatak kašičice šećera. Brašno (400 g) prosejati sa praškom za pecivo. Jogurt treba da je sobne temperature. Za fil pomešati sir i polovinu jajeta. Sjediniti sve sastojke i zamesiti meko glatko testo. Po potrebi dodati ostatak brašna. Vanglu prekriti streč folijom i utopliti. Kada se testo duplira premesiti ga i podeliti na: 6x70 g (za pužiće), 12x60 g(oblikovati loptice), 1x50 g (za centar pužića), 6x7g ( male kuglice).
  • Prvih 6 loptica rastanjiti kao pravougaonik i točkićem zaseći na nekoliko mesta do pola. Filovati pripremljenim filom i uviti u kiflicu.
  • Na isti način napraviti i centralni pužić.Drugih 6 loptica napuniti filom pa zatvoriti. Tepsiju prečnika 28cm obložiti papirom za pečenje. U sredinu staviti najmanji pužić.Oko pužića staviti loptice pa uz rub tepsije jedan pužić, jednu lopticu. Između loptica i pužiča staviti najmanje loptice od 7 grama.
  • Pogaču pre pečenja premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Rernu uključiti na 200°C. Dok se ona ugreje taman će i pogača narasti. Peći je prvih deset minuta na 200°C, a zatim još 20-tak na 180°C.

Bonus saveti

Dostojna da se nađe na stolu za sve vrste slavlja.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam