Sastojci

15 g svežeg pekarskog kvasca Alpha
500g raženog brašna
10 g soli
350 g mlake vode
1.Sipati brašno u jednu dublju posudu, dodajte so,i izmrvite kvasac vodeći računa da ne dođe u kontakt sa solju. Postepeno dolivajte vodu, stalno uzimajući brašno. Kada ste dodali svu vodu, testo izradite rukama.
2.Izrađeno (umešeno) testo prekrijte, ostavite da stoji 20 min na sobnoj temperaturi.
3.Nakon odmaranja testo premesiti na radnoj površini , oblikovatii staviti u pleh u kojem će se peći i pokriti.
4.U plehu ostavite da testo naraste 30 minuta na sobnoj temperaturii peći u zagrejanoj pećnici na 210-220˚C, oko40 min.
5.Raženo brašno zbog svojih karakterističnih svojstava i sastava:Testo prilikom izrade lepljivo i neelastično Raženi hleb ima malu zapreminu, splošten oblik, sredinu: zbijenu, vlažnu, lepljivu,jače obojene kore i arome, pomalo kiselkastog ukusa, duže zadržava svežinu. Predlog: kada se hleb ohladi, servirati. Možete ga koristiti i nakon 24 sata.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.