SLATKA PITA SA DVA FILA
Sastojci
- za testo:
- - 500 +50 g brašna za kiselo testo
- - pola kocke kvasca
- - 1 kašičica soli
- - 2 kašičice šećera
- - 250 ml toplog mleka
- - 2 kašike maslinovog ulja
- za I fil:
- - 200 g mlevenog maka
- - 1 šolja mleka
- - 50 g šećera
- - 1 kesica vanilin šećera
- za II fil:
- - 250 g sitnog neslanog sira
- - 200 g suvih brusnica
- - malo višnjevače
- - 1 limun samo sok
- - 40 g šećera
- - 1 kašika griza
- još je potrebno:
- - pola tegle džema od kajsija
Opis
- U dublju vanglu stavite sastojke za testo i ručno ili mikserom, nastavci za testo, zamesite testo koje se ne lepi za zidove posude. Pokrite i ostavite do 60 minuta da testo nadodje.
- Nadošlo testo izvadite na pobrašnjenu radnu površinu, malo ga premesite i podelite na 4 dela. Svaki deo oklagijom razvaljajte u pravougaonik i prenesite ga u pleh u koji ste stavili papir za pečenje.
- Preko kore namažite džem i sipajte pola količine fila od maka. Fil se pravi tako što ste mak, šećer i vanilin šećer skuvali u mleku i ostavili da se ohladi.
- Sada napravite drugu koru i stavite je preko maka. Na ovu koru nanesite sav fil od sira, koji ste napravili tako što ste u sir umešali brusnice, koje ste ranije potopili u višnjevaču, pa ocedili, dodali šećer, sok od limuna i griz i sve dobro sjedinili.
- Razvucite i treću koru i nanesite je preko fila od sira. Ovu koru namažite džemom i nanesite ostatak fila od maka.
- Preko fila od maka stavite četvrtu koru. Malo je premažite mlekom i stavite u zagrejanu rernu na 180 C stepeni da se peče oko 50 minuta.
- Pečenu pitu izvadite iz rerne, ponovo je premažite mlekom, izvadite iz pleha i samo odvojite papir ali nek ostane na njemu, pokrite i ostavite da se prohladi.
- Seći na kocke i poslužite. Prijatno!
Bonus saveti
Za pitu koristite pleh veličine 25 x 35, ili okrugli srednje veličine.
Komentari