Sastojci

1 kg brašna (tip 400)
1 kockica svežeg kvasca
3 žumanceta (za testo) + 1 žumance za premazivanje
3 kašike šećera
1/2 l mleka
1/2 paklice butera
malo soli (pola kašičice)
+ malo osvećene Vodice
1.Odvojiti jedan deo mleka i zagrejati ga da bude blago toplo i u njega dodati kvasac i malo šećera, da testo kisne.
2.Dok testo kisne, u brašno koje je stajalo na sobnoj temperaturi dodati preostalo mleko, žumanca,šećer i so i izmešati i na kraju dodati istopljeni buter kako bi se zamesilo glatko testo. Testo je dobro umešeno kada počne da se odvaja i kada iskaču klobuci/ mehuri na testu.
3.Testo prebaciti u posudu za pečenje ostaviti najmanje pola sata da odstoji na toplom mestu, premazati umućenim žumancetom razblaženim sa malo mleka ili vode i dodati ukrase.
4.Peći u zagrejanoj rerni na 200 C bez ventilatora dok ne porumeni. Vreme pečenja zavisi i od jačine rerne.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Ukrase za testo možete napraviti ovako: 55 gr brašna 1 kašika gustina 1 kašičica soli 40 ml vode. Sve pomešati, zamesiti i praviti oblike po želji. Srećno!!!