Sastojci

Brašno
Suvi kvasac
Voda
So
Šećer
Ulje
Osveštana slavska voda
1.Za pripremu kolača potrebno: 800 gr. brašna 1 suvi kvasac 1 kašičica soli 1 kašičica šećera da aktivira kvasac 1 šoljica ulja. Mlaka voda po potrebi Za pripremu testa za ukrase: 2 šolje brašna 1 šolje gustina Malo soli Voda
2.1. Sipati brašno u malo dublju posudu, dodati suvi kvasac I 1 kašičicu soli i 1 kašičicu šećera. Dodati mlake vode da se kvasac aktivira. Kada je kvasac aktiviran dodavati još vode I mesiti testo. U testo dodati I nekoliko kašika osvestane slavski vodiće
3.2. Kada zamesimo testo ostaviti u posudu da naraste pa premesiti I opet vratiti u posudu.
4.3. Drugi put kada premesimo testo staviti u kalup/šerpu za pečenje i pustiti ga opet da naraste pre pečenja.
5.4. U međuvremenu praviti ukrase za slavski kolac od brašna, gustina, soli i vode
6.5. Kada je kolac pečen lepiti ukrase na njega sa smesom brašna I vode
7.6. Kolac vratiti u rernu da se ukrasi osuše. Na temperaturu od 70 stepeni od 30-45 min
8.7. Premazati kolac uljem da bi dobio sjaj
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Naši ukrasi za slavski kolac sadrže tradicionalne motive . Krst, pečat, klasje žita, grožđe, cvetice, pletenice, burence, ptice. Pravite ga onako kako ste vi naučili ili kako vas je neko naučio. Probajte na mladje generacije da prenesete ovu tradiciju, jer je prelepa i treba da se neguje.