Tain

Objavljeno 08.04.2022. od Verica Poznanovic

Sastojci

  • 3 čaše brašna
  • (možete koristiti raženo,
  • integralno ili obično brašno,
  • a možete i napraviti kombinaciju
  • sva tri),
  • 2 kafene kašike sitne soli,
  • četvrtina kafene kašičice suvog kvasca i
  • jedna i po čaša vode.

Opis

720'
60'
0
0
  • Pomešajte brašno, so, kvasac, zatim dodajte vodu i sve dobro sjedinite. Pokrijte i ostavite da odstoji 12 sati . Nakon toga ponovo promešajte i ostavite da odstoji dok se na površini testa ne pojave mehurići vazduha, a to može potrajati od 7 do 12 sati ili duže. Istresite testo na radnu površinu, koju ste prethodno posuli brašnom, i preklopite ga kao koverat, a zatim prevrnite i ostavite da odstoji još sat, dva. Prvo zagrejte šerpu (potrebna vam je šerpa sa poklopcem), pola sata pre prečenja, a zatim stavite testo u posudu, poklopite i pecite pola sata na 250 stepeni. Nakon toga skinite poklopac i pecite još oko 20 minuta. Trebalo bi da se uhvati tamna korica, a ako nije pecite još malo dok se ne uhvati, a zatim umotajte hleb u krpu i ostavite da se hladi sat vremena i tek onda je proces završen. Ono što je interesantno je to da hleb “peva” dok se hladi. To se odnosi na krckanje korice i to je znak da je hleb ispao kako treba .

Bonus saveti

Tain, hleb srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata, ima jako zanimljivu istoriju koja se graniči sa legendom. Ne znamo da li ovaj hleb ima magična svojstva, ali jedan vojnik ga je nosio punih šest godina i nepovređen izašao iz svih bitaka u kojima je učestvovao. Za moje ukućane ovaj hleb je predivan imate utisak da peva. Pa ko ne bi voleo ovaj hleb, kada on peva, u ovom slučaju korica krcka i peva najlepšu prolećnu pesmu.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam