Venac od ruzmarina
Sastojci
- 500 g brašno tipa 400
- 25 gr sveži kvasac
- 1 kašičica so
- 1 kašičica šećer
- 350 ml voda
- 150 gr kačkavalja
- 50 g rastopljeni puter
- 50 g parmezana
- 1 kašičica ruzmarina
Opis

- Razmutite kvasac u malo tople vode s kašičicom šećera i brašna. Ostaviti ga na toplom da se aktivira. Prosejati brašno, dodati so i nadošli kvasac, pa s toplom vodom zamesiti srednje mekano testo. Testo ostaviti da nadođe oko 30 minuta. Testo potom premesiti, pa podeliti na 24 dela i oblikovati loptice.
- U sredinu svake loptice staviti kockicu kačkavalja, pa testo dobro zatvoriti sa svih strana.Rastopiti puter na laganoj temperaturi, pomeriti ga sa ringle i dodati rendani parmezan i sitno seckani ruzmarin. Svaku lopticu spustiti u rastopljenu smesu.
- Ređati u okrugloj tepsiji, jednu do druge s manjim razmakom, tako da se obrazuje venac. U sredini tepsije staviti čašu ili poklopac od tegle, pa loptice ređati oko tog predmeta. U prvom, manjem krugu, treba da budu 9 loptica,a u drugom redu 15 loptica.
- Ostaviti ih da odmaraju još 20 minuta dok se rerna ne zagreje. Venac peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta. Po potrebi pokriti papirom za pečenje da ne bi izgoreo odgore.
Bonus saveti
Mekano i mirisno testo, sveže i sutradan!Testo možete zamesiti uveče i odložiti ga da preko noći odstoji u frižideru.
Komentari