Dekorativna i jako ukusna pogaca.
3 dl mleka | |
2 dl kisele pavlake | |
1 kvasac | |
2 jaja | |
1 kg brašna | |
malo šećera | |
so | |
250 gr margarina | |
Premaz : | |
1 jaje | |
semenke lana ili susama | |
1. | U dublju posudu pomešati brašno , šećer i so.Kvasac otopiti sa malo mlakog mleka pa umešati u brašno , dodati umućena jaja sa kiselom pavlakom i sve zamesiti sa mlakim mlekom ( po potrebi dodati još mleka ) da se dobije srednje tvrdo testo. Ostaviti na toplom mestu da naraste.Naraslo testo preručiti na radnu površinu ,premesiti i podeliti na 14 jednakih jufki.Svaku jufku malo razvući oklagijom .Na jufku narendati margarin , staviti preko drugu pa opet narendati margarin i tako do sedme na kojoj se ne renda margarin.Postupak ponoviti još jednom sa preostalih sedam jufki.Obe jufke rastanjiti oklagijom što tanje pa seći trouglove i urolati ih. U okruglu tepsiju ređati u krug kiflice ,stim da se ne dodiruju jer će u međuvremenu i pečenju narasti.Nekoliko kiflica preseći na pola i staviti tako da presečeni deo ( širi ) bude gore a uži dole.Ostaviti testo još malo da naraste.Umutiti jaje pa sa njim premazati svaki kroasan ( isečeni deo ne premazivati )i posuti lanom ili susamom. Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći pogaču dok ne porumene. |
2. | |
3. | |
4. | |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |