Sastojci

3 dl mleka
2 dl kisele pavlake
1 kvasac
2 jaja
1 kg brašna
malo šećera
so
250 gr margarina
Premaz :
1 jaje
semenke lana ili susama
1.U dublju posudu pomešati brašno , šećer i so.Kvasac otopiti sa malo mlakog mleka pa umešati u brašno , dodati umućena jaja sa kiselom pavlakom i sve zamesiti sa mlakim mlekom ( po potrebi dodati još mleka ) da se dobije srednje tvrdo testo. Ostaviti na toplom mestu da naraste.Naraslo testo preručiti na radnu površinu ,premesiti i podeliti na 14 jednakih jufki.Svaku jufku malo razvući oklagijom .Na jufku narendati margarin , staviti preko drugu pa opet narendati margarin i tako do sedme na kojoj se ne renda margarin.Postupak ponoviti još jednom sa preostalih sedam jufki.Obe jufke rastanjiti oklagijom što tanje pa seći trouglove i urolati ih. U okruglu tepsiju ređati u krug kiflice ,stim da se ne dodiruju jer će u međuvremenu i pečenju narasti.Nekoliko kiflica preseći na pola i staviti tako da presečeni deo ( širi ) bude gore a uži dole.Ostaviti testo još malo da naraste.Umutiti jaje pa sa njim premazati svaki kroasan ( isečeni deo ne premazivati )i posuti lanom ili susamom. Rernu zagrejati na 250 stepeni i peći pogaču dok ne porumene.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Dekorativna i jako ukusna pogaca.