250 ml mleka | |
50 gr svežeg kvasca | |
2 kašičice soli | |
1 kašičica šećera | |
700 gr brašna | |
100 gr kisele pavlake | |
100 gr margarina | |
100 ml ulja | |
2 jaja | |
1 kašika mleka, susam | |
1. | U mlako mleko dodajte kvasac, šećer i kašičicu brašna. Ostavite 10 minuta da kvasac nadođe.Dodajte ulje, malo umućena belanca, jedno žumance i so. Promešajte pa brašnom zamesite testo. Ostavite pola sata na toplom da testo narasta.Testo podelite na 5 delova. Svaki deo posebno razvucite u krug.Prvi deo premažite puterom. Preko složite drugi krug pa ga premažite kiselom pavlakom. Treći deo puterom, četvrti kiselom pavlakom, peti ne premazujete.Peti krug neka bude malo veći od prethodna četiri tako kada stavite preko pogače, višak testa podvucite ispod. Pogaču prebacite u puterom podmazanu tepsiju.Ostavite da narasta još 20 minuta, dok se rerna polako zagreva. |
2. | Sjedinite žumance i kašiku mleka. Premažite pogaču i pospite susamom. Tankim nožem isecite pogaču unakrst, ali samo prvi sloj.Pecite prvo 5 minuta na 230 °C, a zatim još 30 minuta na 200 °C. |
3. | |
4. | |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |