Domaća sukana gibanica
Sastojci
- 500ml mlake vode
- 1 kašičica soli
- 100ml ulja
- 1/2 kocke kvasca
- Oko 1kg brašna
- 150ml ulja
- 150ml vode
- 1kg sira
- 3 jaja
Opis
- U mlakoj vodi dodajte so,ulje,pola kocke kvasca i sa brašnom zamesite testo.Testo je gotovo kada počne da se odvaja od ruke.Odmah ga podelite na 4 dela i oblikujte loptice,prekrijte kesom i ostavite da odstoji 30min.Pomešajte ulje i vodu za prskanje kora,posebno ulupajte samo jaja.Na sto stavite stoljnjak i pospite ga bogato brašnom.Stavite lopticu i rastanjite je polako oklagijom,nakon toga nežno i polako rastanjite rukama.Potrebno je da kore budu baš tanke,rubove odsecite nožem koji su deblji.Koru prvo poprskajte mešavinom ulja i vode,zatim svuda po malo izmrvite sir i stavite po malo jaja.Stoljnjak polako podižite na jednu stranu kako bi se kora urolala.Prebacite je u pleh obložen pek papirom a isto uradite i sa ostale tri loptice.Pecite u već zagrejanoj rerni dok ne dobije zlatno žutu boju.
Komentari