Kroasani sa kefirom
Sastojci
- 800 g brašna T-400
- 2/3 kesice suvog kvasca
- 40 g šećera
- 20 g soli
- 100 ml mleka
- 340 ml kefira
- 100 g + 100 gr margarina
- 3 + 1 komada jaja
- susam za posipanje
Opis
- U dublju posudu sipati skoro svo brašno i suvi kvasac i promešati.
- Dodati omekšali margarin, šećer, so, kefir, jaja i mikserom, nastavci za testo, umesiti testo.
- Prvo mutite manjom brzinom a onda povećajte brzinu i mutite sve dok ne dobijete testo koje se ne lepi za posudu i ruke. Dodajte u toku mućenja mleko ali postepeno jer ako dodate više tečnosti moraćete da dodate i još brašna da bi dobili testo odgovarajuće strukture.
- Testo pospite sa malo brašna, pokrite providnom folijom i ostavite da se udvostruči.
- Naraslo testo izvadite na radnu površinu posutu sa malo brašna i lagano premesite testo.
- Podelite testo na tri dela. Svako parče testa rukama oblikujte u loptu a zatim oklagijom razvucite na 0,5 cm debljine.
- Testo isecite na uske trouglove. U mom slučaju su prvi bili malo širi a onda sam sekla na uže a duže trouglove, jer tako su lepši. Uvijajte kroasane od šire strane prema špicu i slažite ih u pleh obložen papirom za pečenje, gde ćete završetak da okrećete prema dole da se nebi kroasani otvorili u toku pečenja.
- Kroasane slažite sa razmakom jer će dodatni narasti dok se testo odmara i u toku pečenja.
- Namažite ih umućenim jajetom i na svaki kroasan stavite trun margarina i pospite susamom.
- Sada uključite rernu da se zagreje na 200C stepeni, za to vreme testo će malo da naraste. Stavite kroasane da se peku oko 20 minuta ili dok ne porumene.
- Pazite da se ne prepeku.
- Pečene kroasane izvadite iz rerne i ponovo ih premažite otopljenim margarinom.
- Pokrite i ostavite da se prohlade i poslužite.
Komentari