MAKOVNJAČA I OREHNJAČA
Sastojci
- Za testo sve ovo puta 2:
- 1/2 sveži kvasac 20gr.
- 400 gr. brašna
- 50 gr. šećera
- 1/8 l mleka
- 2 komada jaja
- 80 gr. rastopljenog maslaca /margarina/
- korica od pola limuna
- prstohvat soli
- Nadev od maka:
- 200 gr. samlevenog maka
- 100 gr. šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 kašike meda
- 1/2 kašičice cimeta
- ribana kora jednog limuna
- 1/16 l mleka
- 50 gr. suvog groždja
- Nadev od oraha:
- 4 žumanca
- 100 gr. šećera
- 1/8 l mleka
- 250 gr. samlevenih oraha
- 2 štangle rendane čokolade (može i čokolada u prahu)
- malo cimeta
- rendana kora limuna
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašika ruma
Opis
- Nadev od maka pripremite tako što zagrejete mleko, da bude vruće, sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte samleveni mak i ostale sastojke i sve dobro sjedinite.
- Nadev od oraha napravite tako što mešajte žumance sa šećerom, dodajte mleko, začine, čokoladu i orahe. Sve dobro sjedinite.
- U odgovarajućoj posudi rastopite kvasac i 2 kašičice šećera u 10 kašika toplog mleka i ostaviti na toplom 15 minuta.
- Posebno u dublju posudu stavite prosejano brašno, prstohvat soli, ostale sastojke i kvasac, dobro izmešajte i mutite ručno varjačom ili mikserom nastavci za testo, dok testo ne počne da se odvaja od posude. Testo pokrite i ostavite na toplom mestu oko 50 min. odnosno dok ne naraste da udvostruči količinu.
- Nadošlo testo dobro premesite, podelite na 4 dela i svaki izvaljajte na 1/2 cm. debljine, namažite nadev od maka, zavijte, prebacite u pleh obložen papirom za pečenje i to još jednom.
- Sada to isto uradite sa nadevom od oraha I ostavite desetak minuta da ponovo nadodje.
- Namažite belancetom i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 200"C oko 40 do 50 minuta.
- Pećenu štrudlu izvadite iz rerne, namažite je ponovo belancetom, pokrite krpom i ostavite da se prohladi.
- Seći na parčiće i služiti.
Bonus saveti
Može da se pospe šećerom u prahu ako to želite.
Savet: Ja sam pravila štrudlu i sa makom i sa orasima zajedno, zato je potrebna dupla mera za testo, inače možete da napravite samo jednu vrstu sa polovinom mere ili sa istim filom a duplom merom testa. Ova količina materijala za testo je za dve štrudle, tako da Vi sami procenite koliko će te toga da napravite, a količina fila je takodje za dve štrudle.
Komentari