Salčići
Sastojci
- 550 g brašna,
- 250 g svinjskog sala,
- 200 g oraha,
- 170g šećera,
- 20g kvasca,
- 3 jaja,
- 2 dl mleka,
- vanillin šećer,
- marmelada.
Opis
- Salo pomešajte sa 180 g brašna, masu podelite na tri dela I ostavite da odstoji.
- Od ostatka brašna zamesite testo sa dva žumanceta, kvascem rastopljenim u mlakom mleku , 70 g šećera i rendanom korom limuna ( po želji). Ostavite testo da odstoji 15 min.
- Odstojalo testo rastanjite oklagijom u pravougaonik debljine pola centimetra, premažite trećinom sala preklopite ga napola i ostavite da stoji pola sata. Ponovite ovaj postupak još dva puta.
- U manju šerpu stavite mlevene orahe, šećer i vanillin šećer pa prelijte vrelim mlekom i ostavite da se ohladi.
- Rastanjite testo na debljinu 1 cm i isecite na kvadrate veličine 5*5 cm. Na svaki kvadrat stavite po malo fila, i kašičicu pekmeza.
- Oblikujte po zelji neko testo uvalja u rolnice. Salčiće premažite žumancetom pospite mlevenim orasima i ostavite da narastu 15 minuta.
- Pecite u zagrejanoj rerni dok ne porumene. Pečene pospite šećerom u prahu.
Komentari