BOŽIĆNA ČESNICA
Sastojci
- - 150 gr brašna
- - prstohvat soli
- - na vrh kašičice sode bikarbone
- - malo svetene vode
Opis
- Brašno stavite u odgovarajuću posudu.
- Dodajte so i sodu bikarbonu.
- Dodajući pomalo svetene vode rukama zamesite testo koje se ne lepi za ruke.
- U sredinu testa ubacite novčić i napravite malu lepinjicu u koju u sredini zabodite grančicu bosiljka.
- Stavite je u manju tepsiju.
- Česnicu namažite vodom, izbockajte viljuškom i ostavite da malo odmori dok zagrejete rernu na 200C stepeni.
- Peče se kratko samo dok porumeni, jer je tanka i može da pregori.
- Izvadite iz rerne, poprskajte vodom i zamotajte u krpu da se prohladi.
- Mala česnica se lomi na Badnje veče i to svi ukućani zajedno odlome po jedno parče. Jede se uz med koji se posluži za Badnje veče uz ostale namirnice.
- Verovanja kažu da onaj ko nadje paricu da će mu godina biti plodna i blagorodna.
Bonus saveti
Božićna česnica spremljena na ovaj način se pravi u kraju odakle je moja majka, iz jednog malog sela kod Leskovca, tako da sam od nje nasledila i način pravljenja i lomi se na Badnje veče. Inače u ovu česnicu se nestavlja kvasac već soda bikarbona.
Komentari