Ajvar pogača
Sastojci
- Za testo je potrebno :
- 550 g brašna,
- 120 g rastopljenog margarina,
- 80 ml tople vode,
- 1/2 kockice kvasca,
- 1,5 kašičica soli,
- 1 kašičica šećera i
- 180 ml jogurta.
- Za fil:
- 100 g sitnog sira,
- 100 g suhomesnatog (po izboru),
- 1 žumance i
- 10 kašika ajvara.
- Za premazivanje:
- 30 gotopljenog margarina.
Opis
- U toploj vodi, sa dodatkom šećera i brašna podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, so, rastopljeni margarin, jogurt i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da naraste. Fil: Sir i žumance sjediniti. Suhomesnati proizvod sitno iseckati. Naraslo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i rastanjiti na oko 0,5cm. Testo razvući, premazati rastopljenim margarina i iseći na trake. Staviti prvu traku, sa premazanom stranom na gore, pa preko nje staviti drugu traku. Premazati mešavinom sira i jaja. Zatim ide treća traka (sve ih ređati jednu preko druge, sa premazanom stranom okrenutom na gore), pa četvrta. Sada premažemo ajvarom i stavimo iseckano suhomesnato. Malo pritisnemo rukom, da se meso zalepi za ajvar. Na kraju stavimo još dve preostale trake. Tako " naslaganu " traku testa podelimo na delove. Kalup za pečenje podmažemo i pospemo brašnom ili obložimo papirom za pečenje. Svako isečeno parče testa stavljamo u kalup uspravno. Celu pogaču premažemo žumancetom.. Ostavimo još malo da naraste Rernu zagrejemo na 200 stepeni i pečemo dok pogača lepo ne porumeni.
Bonus saveti
Jako je ukusna, nemojte je pojesti sami vi i vaši ukućani podelite je sa najboljijm komšijama
Komentari