Tražite potpuno prirodnu, biljnu i bezmlečnu superhranu? Po mogućstvu bez holesterola, sa malo masti i gotovo bez soli? Sa obiljem hranljivih materija, odličnom teksturom, punom arome i ukusa? Nutritivni kvasac je pravi izbor!

Svako može kuvati sa nutritivnim kvascem.

Prvo da razjasnimo, Nooch je samo popularni naziv za nutritivni kvasac. U suštini, radi se o istoj stvari. Oba su slična vrsti kvasca koja se koristi u hlebu ili pivu. Radi se o kvascu čija je fermentaciona aktivnost deaktivirana procesom pasterizacije, tako da više ne može da diže testo. Ipak, Nooch je zadržao sve svoje prvobitne nutritivne vrednosti. Bez obzira da li ste već verni korisnik nutritivnog kvasca, radoznali gurman ili početnik, nutritivni kvasac nudi vrednosti za svakoga.

Da li mogu zagrejati nutritivni kvasac?

Naravno, možete! Nutritivni kvasac se takođe može koristiti hladan, ali nema problema ako želite da ga koristite u kuvanju. Prema podacima USDA, 100g nutritivnog kvasca sadrži 53g proteina, 33g skroba, 27g vlakana i 7g masti, te pruža 400 kcal energije. Takođe, sadrži značajnu količinu minerala i sve B vitamine. Sa svakom kašikom nutritivnog kvasca, obogaćujete svoju ishranu nutritivnim vrednostima.

Da, svi ovi hranljivi sastojci, vitamini i minerali, kao i aroma i ukus, otporni su na zagrevanje. Bez obzira kako koristite nutritivni kvasac, on će obogatiti vaše recepte mnoštvom korisnih hranljivih materija. Ali to nije sve!

Kakav ukus ima nutritivni kvasac?

Nutritivni kvasac ima široku paletu ukusa, od umamija, mesnatog ukusa, do slanog. Većina bi ga opisala kao sličnog siru, što je sam po sebi bogat ukus. Nooch će takođe dodati teksturu i punoću vašim receptima zahvaljujući bogatstvu proteina i vlakana. Njegov slani ukus odličan je za začinjavanje bilo kog jela bez dodavanja prstohvata soli.

Nutritivni kvasac dolazi u praktičnim oblicima kao što su prah, pahuljice ili hrskavice. Svi su podjednako hranljivi, ali ukus i aroma mogu varirati, zavisno od toga kako se kvasac gaji, zagreva, pasterizuje i suši da bi se dobio prah, pahuljice ili hrskavice.

Koristite ga toplog ili hladnog, umešajte ga ili pospite preko. Bez obzira kako, nutritivni kvasac će doneti suptilan, slastan pojačivač ukusa svim vašim omiljenim jelima.

Koristite nutritivni kvasac kao sir

Nooch može biti odlična zamena za parmezan, na primer u pestu. Ali možete koristiti pahuljice nutritivnog kvasca kao bilo koji rendani sir koji volite. Nooch možda nije identičan vašem omiljenom rendanom siru, ali može poslužiti svrsi. Koristite ga u kombinaciji sa kremastim sastojcima kako biste dodali masti koje nutritivnom kvascu nedostaju. Na primer, kremovi od orašastih plodova, margarin ili ulja ili jednostavno obična krema, ako ne mora biti bez mlečnih proizvoda.

Pospite pahuljice ili hrskavice preko salate ili pečenog povrća. Umešajte pahuljice ili prah Noocha u jela od paste ili rizota. Napravite bešamel bez mlečnih proizvoda i obogatite biljnu bazu soka sa Nooch prahom za upotrebu u lazanjama ili gratinima.

Obložite pizzu, napunite heljdine palačinke, i otopite ga sa sveže isprženim kokicama, nećete ni primetiti da nema sira.

Ali čak i ako niste na dijeti bez mlečnih proizvoda ili vegan, nutritivni kvasac vredi imati u svojoj ostavi. Jer on nudi mnogo više od samog zamenjivanja sira.

Koristite nutritivni kvasac kao protein

Više od polovine sadržaja nutritivnog kvasca čini visokokvalitetni protein, pa je pogodan za vegansku ishranu, ali kvalitet proteina je kao kod govedine. Većina ostatka čine vlakna i skrob koji Noochu daju teksturu i punoću umesto mesa, mlečnih proizvoda ili ribe.

Lako je dodati nutritivni kvasac pasti, pirinču ili pire krompiru, ali kako zameniti ćufte ili kajganu?

Nema potrebe za direktnom zamеnom. Zamenite polovinu jaja u kišu za Nooch, polovinu mlevenog mesa u štruci za četvrtinu hleba i Nooch. Možda ćete dodati i malo masti, pošto nutritivni kvasac sadrži vrlo malo masti u poređenju sa mlevenim mesom ili jajima. Nooch takođe dobro funkcioniše u ribljem tartaru ili cevicheu. Jer osim što je hranljiv, bogat proteinima i praktičan za upotrebu, nutritivni kvasac donosi i ukus.

Oslobodite svoju maštu

Začin je magični dodir svakom jelu i često je najčuvanija tajna kuvara. Nutritivni kvasac dolazi sa jedinstvenim ukusom. Složen, ali suptilan i slastan, dobro se uklapa gotovo u svaki recept.

Napravite marinadu sa svojim omiljenim začinima i dodajte kašiku nutritivnog kvasca u prahu. Umešajte malo Noocha u svoje punjenje za krompir i povrće. Napravite slanu, bogatu proteinima tortu zamenjujući šećer nutritivnim kvascem.

Nooch hrskavice izgledaju kao hrskavice od pirinča i odlične su za domaće energetske šipke ili doručak žitarice.

Bez obzira da li ste već upućeni u Nooch ili tek počinjete da istražujate, uvek postoji nešto novo što možete otkriti kada je u pitanju kuvanje sa nutritivnim kvascem.

 

Izvor: https://www.exploreyeast.com/

#poweredbyyeast

Lesaffre

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.