Možda toga niste svesni, ali kvasac je svuda oko vas i u vama! Kvasac se ne nalazi samo na površini voća i bobica; on je takođe prisutan u biljkama, zemljištu, pa čak i u vašem organizmu! Kvasac se može pronaći čak i u najdubljim dubinama Tihog okeana. Mogli bismo čak reći da je kvasac svuda!
Rast i preživljavanje kvasca
Kvasac je živi jednoćelijski organizam. Kvasac je veoma čest u prirodi i može se izolovati iz mnogih materijala bogatih šećerom. Dok raste, kvasac transformiše svoju hranu, u obliku šećera ili skroba, u alkohol i ugljen-dioksid (CO2). Ovaj proces se naziva fermentacija. Kvasac koristi organske spojeve, poput šećera, kao izvor energije i ne zahteva sunčevu svetlost za rast. Različite vrste kvasca mogu preživeti u širokom rasponu temperatura. Kvasac može preživeti na temperaturama od -2 do 45 °C. Neki kvasci čak mogu preživeti i na temperaturama ispod tačke zamrzavanja.
To čini kvasac otpornim i sposobnim da živi u različitim okruženjima. Do sada je identifikovano više od 1.500 vrsta divljeg kvasca. Ipak, verovatno postoji još mnogo vrsta koje čekaju da budu otkrivene u prirodi!
Gde živi kvasac?
Kvasac je posebno obilan u šećerima bogatim sredinama kao što su voće i nektar cvetova. Pokazalo se da su kvasci sa opni i kora voća i bobica najprisutniji tokom propadanja voća. Prvi ljudi, čak i ne znajući šta su kvasci, koristili su trulo voće za pravljenje fermentisanih pića i alkohola.
Morski kvasci, za razliku od onih koji se nalaze na kopnu, izolovani su iz različitih izvora, uključujući morsku vodu, morske alge, morske ribe i sisare.
Iako se kvasci mogu naći na kopnu i u moru, mogu se naći i bliže, kao što je između vaših prstiju na nogama! Kvasci, uključujući Candida albicans, Rhodotorula rubra, Torulopsis i Trichosporon cutaneum, otkriveni su da žive između prstiju ljudi i na koži ljudi kao deo njihove kožne flore.
Kvasci se takođe prirodno mogu javljati unutar nas! Ovi kvasci mogu se naći u mikrobioti creva ljudi i drugih sisara, kao i kod nekih insekata.
Kvasac: Najveći dobrotvor Majke prirode
Kvasac podržava mnoge organizme u prirodi, štiteći ih ili olakšavajući njihovo zdravlje i reprodukciju. Kod nekih cvetova, kvasci koji ih kolonizuju podižu temperaturu cveta i privlače oprašivače, pomažući širenju polena. Kod nekih vrsta mrava, kvasac deluje kao prirodni zaštitnik protiv određenih bakterija i doprinosi njihovom zdravlju.
Kod ljudi, prirodno prisutni kvasci u našem crevu čine deo naše mikrobiote, a raznovrsnost ovih kvasaca pomaže nam da ostanemo snažni i zdravi. Prirodna flora u gastrointestinalnom traktu, uključujući kvasce, pomaže ljudima u izbegavanju raznih gastrointestinalnih izazova kao što su dijareja i infekcije.
Kvasac, zajedno sa naprednim tehnologijama fermentacije, takođe pruža savršen odgovor za poboljšanje brige o životinjama uz očuvanje prirodnih resursa i nedostatka zemljišta.
Prirodne primene kvasca
Od samih početaka čovečanstva, ljudi su imali poseban odnos sa kvascem. Istorijiski dokazi pokazuju da su ljudi u severnoj Kini pravili fermentisana pića od divljeg kvasca od meda, pirinča, grožđa i bobica gloga još 5000. godine pre nove ere. Dokazi o korišćenju prirodnog kvasca za pravljenje piva nađeni su u današnjem Iranu na komadićima gline starijim od 5,000 godina. Egipćani su takođe pravili kvasni hleb (kiseli hleb) koristeći divlji kvasac oko 1000. godine pre nove ere na osnovu arheoloških dokaza. Prirodni kvasac je takođe bio uobičajeno korišćen za proizvodnju vina. Najčešći od ovih kvasaca koji se koriste za ove proizvode je Saccharomyces cerevisiae. Morski kvasci, s druge strane, koriste se za proizvodnju mnogih bioaktivnih supstanci, kao što su aminokiseline, enzimi, glukani, glutation, fitaza i vitamini. Ovi kvasci imaju potencijal za upotrebu u hrani, farmaceutici, kozmetici, biosolucijama za zaštitu useva i u industriji bio-baziranih hemikalija.
Kvasac: Iz prirode u Vaš dom
Nije iznenađenje što kvasac kao vitalni deo prirodnog sveta sve više nalazi svoje mesto u proizvodima u našim domovima. Dok je prirodni kvasac tradicionalno korišćen za pečenje i pivarstvo vekovima, sada se koristi za širok spektar proizvoda uključujući probiotike, nutritivne dodatke (nutritivni kvasac ili NOOCH) i, što je iznenađujuće, takođe i za proizvodnju etanolskog goriva!
Čini se da se svakodnevno otkrivaju nove upotrebe kvasca!
Izvor: https://www.exploreyeast.com/
#poweredbyyeast
Lesaffre
Pošaljite komentar