Med – zdravlje u kašičici

Med je jedan od prirodnih zaslađivača i ima brojne prednosti. Med je dobar u ishrani jer sadrži više vitamina i minerala od šećera.

Sadrži enzime, kiseline i minerale. Od vitamina, najviše su prisutni vitamini B grupe – B1, B2, B3, B6, kao i vitamin C. Sve zajedno, med sadrži više od 70 dragocenih sastojaka.

Idealan je izvor energije, tako da je u toku dana bolje da uzmemo kašičicu meda, umesto čokoladice, kada osetimo da nam opada nivo energije.

Med pomaže u ublažavanju simptoma prehlade i gripa, ublažava iritaciju grla i kašalj.

Čaša tople vode u koju se dodaju med i limun način je da zdravo započnete dan jer med pomaže boljem varenju i služi kao izvor energije.

Prirodni med ima brojne prednosti u odnosu na šećer i veštačke zaslađivače, tako da se može koristiti u pripremi hrane, kao zdrava, a podjednako ukusna zamena za šećer.

Naš predlog je da isprobate medene kiflice, ili posne medene prutiće, a tu je i slatki hleb sa šafranom zaslađen medom.

Ako volite tradicionalne recepte i poslastice, onda sigurno nećete moći da odolite vanilicama sa medom.

Osim pozitivnih svojstava u ishrani, med ima i pozitivne efekte na kožu i kosu.

Med ima svojstvo da hidrira i oporavlja kožu, a takođe će očistiti masnu kožu ako se redovno nanosi. Med se može koristiti umesto balzama za usne, naročito ako su oštećene vetrom i hladnoćom. Zbog viskog sadržaja aminokiselina med je dobar za regeneraciju suve i oštećene kose.

Zbog velike količine kalorija koju sadrži, ne treba preterivati sa dnevnim unosom meda u organizam, ali sve dok se unosi u umerenim količinama u toku dana, može imati samo pozitvne efekte.

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam