Trikovi za brže i lakše čišćenje kuće

Većina nas bar jednom nedeljno obriše prašinu, usisa i pospremi svoj dom, a bar jednom mesečno nastojimo da obavimo veliko generalno spremanje. Kako bismo vam olakšali ovaj možda i ne tako zanimljiv posao pripremili smo vam par trikova pomoću kojih ćete biti efikasniji i brži prilikom čišćenja vašeg stana ili kuće.
1. Pospremite sve stvari pre čišćenja
Pre početka čišćenja neophodno je da odložite sve stvari na mesto predviđeno za njih. Najkorisnije stvari su fioke, police, kutije od kartona ili plastike i slično. Svaka stvar mora da ima svoje mesto, pre svega u dnevnoj i dečijoj sobi. Ako se naoružate kutijama pokupićete sve stvarčice vrlo brzo. Za dnevni boravak korisna je obična ili ukrasna činija za daljinske upravljače, šolja za olovke koje su uvek naokolo, fascikla za sve papiriće sa beleškama, posebno mesto za novine i slično. Kada sve složite i uklonite možete preći na čišćenje.
2. Napravite jasan plan čišćenja
Razdvojite celokupan prostor na više manjih delova, tako ništa nećete preskočiti i svemu ćete posvetiti onoliko vremena koliko vam je neophodno. Trudite se da čistite odozgo prema dole, prvo obrišite prašinu na nameštaju, a onda usisajte i obrišite podove. Na ovaj način ćete pokupiti svu prašinu i prljavštinu koju ste obrisali sa nameštaja.
3. Posebnu pažnju posvetite ulazu
Svi znamo da je prvi utisak važan, a ako vam je hodnik zatrpan stvarima, utisak će biti loš i činiće vam se da je cela kuća u haosu, iako verovatno nije. Zato se potrudite da ovom delu vašeg doma posvetite posebnu pažnju, okačite jakne na predviđeno mesto, uredno složite obuću, a pre svega toga temeljno obrišite prašinu i paučinu.
4. U svakoj sobi pronađite „slabu tačku“
Da biste bili uspešni u čišćenju, neophodno je da ponekad budete i mudri. Pronađite centralni element svake sobe i prvo očistite njega. U dnevnoj sobi je to obično stočić gde često ostavljate hranu, novine, igračke i ko zna šta još. U kuhinji, to je sudopera. Koliko god da ribate ostale delove prostorije, ako je sudopera zatrpana, cela prostorija će izgledati prljavo i neuredno. Dakle, krenite od kritične tačke i sve ostalo će biti lakše.
5. Koristite kvalitetne krpe prilikom čišćenja
Obrišite prašinu sa krpama od mikrofibera u celoj kući, pošto će ovo smanjiti količinu alergena i poboljšati kvalitet vazduha. Nemojte da preskačete roletne, okvire vrata, ventilatore, sijalice, ramove slika, i ostale sitnice. Za staklo koje prekriva slike, ekrane TV-a i kompjutera uzmite sredstvo za čišćenje stakla i sipajte ga na krpu od mikrofibera da ne biste oštetili površinu.
6. Pokušajte da hemijska sredstva za čišćenje zamenite prirodnim sredstvima
Nanesite malo maslinovog ulja na krpu kojom čistite predmete od nerđajućeg čelika, čime ćete lako ukloniti sve mrlje i otiske prstiju koji inače lako ostaju po tim predmetima. Nakon toga, uzmite suvu, čistu krpu kojom ćete još jednom prebrisati predmete, kako biste pokupili eventualni višak ulja. Komadić vate ili krpu umočite u sirće i očistite slavine u kući. Osim što ćete tako ukloniti mrlje, skinućete i kamenac sa slavina. Sipajte u ambalažu sa raspršivačem vodu i dodajte malo sode bikarbone, kako biste napravili sredstvo za čišćenje rerne. Ovo domaće sredstvo za čišćenje naprskajte, ostavite da malo odstoji, a zatim očistite krpom.
7. Soda bikarbona kao glavni saveznik prilikom čišćenja
Soda bikarbona je, kažu stručnjaci, „zvezda“ kada je reč o čišćenju. Pomoću sode bikarbone možete da se rešite zagorelih ostataka u plehu ili tiganju, da je iskoristite za upijanje mirisa u frižideru i da sprečite stvaranje neprijatnih mirisa u obući tako što ćete unutra staviti malo sode bikarbone i ostaviti da odstoji. Sunđer za sudove povremeno možete da očistite tako što ćete ga ostaviti potopljenog u mešavinu vode i sode bikarbone. Krevete, tepihe i bilo kakav tapacirani nameštaj možete da osvežite tako što ćete ga posuti sodom bikarbonom, ostaviti da deluje oko 15 minuta, a zatim usisati.
8. Dodatni saveti
Tokom čišćenja slušajte muziku. Uključite radio ili televizor (muzički program), spojite lepo i korisno i uživajte u omiljenim pesmama dok čistite. Uvedite 15 minuta svakodnevne rutine. Toliko je dovoljno za hitno sređivanje sobe – skupljanje stvari koje tu ne pripadaju, brzinsko usisavanje i brisanje prašine. Tako se neće desiti da je prostor toliko u neredu da su vam potrebni sati da sredite sve. Redovno provetravajte vaš dom. Otvorite prozore širom, dozvolite svežem vazduhu da uđe unutra. Trudite se da provetrite i posteljinu, jastuke, prekrivače i deke.

Pretpostavljamo da su vam neki od ovih trikova poznati, ali se nadamo i da smo vam otkrili neki novi koji ćete koristiti u budućnosti. Podelite ih sa vašim prijateljima, a onda zajedničke utiske i  delotvorne savete koje vi primenjujete prilikom čišćenja pošaljite i nama. 🙂

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam