Šta je keto dijeta i zašto je popularna?

Keto dijeta je trenutno jedan od najvećih trendova u ishrani. Hrana koju jedemo može se podeliti u tri grupe: proteine, ugljene hidrate i masti. Najveći deo naše ishrane uglavnom čine ugljeni hidrati. Najjednostavnije rečeno: u ugljene hidrate spadaju različite vrste testa, slatkiši i voće. Dakle, sve ono u čemu uživamo, a znamo da doprinosi gojenju.

Lekari preporučuju ujednačenu ishranu, ali se podrazumeva da bi unos ugljenih hidrata trebalo da bude znatno manji nego što je to uglavnom slučaj jer prosečna ishrana i nije ujednačena. Ketogena ili keto dijeta ovo dovodi do ekstrema. Unos ugljenih hidrata bi, ako se pridržavamo pravila keto ishrane, trebalo da bude sveden na minimum. Ishrana ovde prevashodno počiva na mastima i proteinima.

Kako keto dijeta deluje? Nakon isključivanja ugljenih hidrata iz ishrane, vaš organizam je prinuđen da razgrađuje masti kako bi dobio neophodnu energiju. Ova promena će u početku dovesti do malaksalosti slične onoj koja se javlja kod gripa, pa će zato ljudi koji prelaze na keto ishranu na početku osećati simptome nečega što je nazvano „keto grip“. Stanje u koje ulazite promenom funkcionisanja organizma naziva se ketoza – otuda i naziv dijete. Prosto rečeno – umesto da telo razgrađuje glukozu, nedostatak ugljenih hidrata vodi do toga da se masnoće u jetri pretvaraju u ketone iz kojih se, potom, dobija energija. Nakon prolaska „keto gripa“, vaše telo je spremno na novi način funkcionisanja. U prvim danima izgubićete nekoliko kilograma, ali to je zato što u tom periodu gubite višak vode iz tela, što ne znači da ste već ušli u stanje ketoze.

Iako je prvo što nam pada na pamet – „Kako mogu da jedem masti, a da se ne ugojim?“, iskustva korisnika keto dijete pokazuju da tako biva. Lekari potvrđuju da je mršavljenje primenom ovog tipa ishrane moguće, i zapažaju da je ono brzo, pa je pogodno ako je, iz bilo kog razloga, neophodno da brzo izgubite kilograme, ali ga ne preporučuju kao dugoročno rešenje, jer povećan unos masti može dovesti do povećanja lošeg holesterola. Sa druge strane, keto dijeta je dobra za one koji boluju od dijabetesa tipa 2. Generalno, na ovaj način, svoj organizam možete očistiti od viška šećera, ali nikako se ne odlučujte da drastično menjate tip ishrane pre nego što proverite svoje opšte zdravstveno stanje.

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam